El 23 de desembre passat, el plenari municipal va aprovar la legalització definitiva de les terrasses. Això va permetre instal·lar a la calçada i en alguns xamfrans centenars de terrasses a Barcelona durant la pandèmia per facilitar la viabilitat de moltes empreses del sector de la restauració. D’aquesta manera seran els tècnics municipals qui, segons els criteris de l’ ordenança de terrasses i d’ accessibilitat, donaran el vistiplau.

El representant de la FAVB al Consell de Turisme, Pere Mariné considera que Barcelona està saturada: ” Al 2019 hi havia unes 25.000 i ara se n’hi han sumat unes 10.000 més amb les mesures de la covid. Actualment tenim unes 35.000 taules i, a Madrid, que és tres vegades més gran que Barcelona, en tenen unes 50.000. Poden haver-hi més terrasses, però segons la zona i amb horaris reduits” aseguren que aquesta actualització de l’ordenança no s’ha fet pensant amb els veïns i que hi ha zones on no s’hauria de permetre la seva expansió. 

Per Mariné la covid ha fet que els espais lliure siguin més preuats i necessaris per activitats de lleure: “L’espai lliure s’ha convertit en un objecte de desig i el que ha acabat passant sota el nostre punt de vista és que l’ Ajuntament ha relaxat massa les mesures de control. Hi ha una disbauxa amb el nombre de taules i fins hi tot es fan coses il·legals com posar taules a tocar de les façanes que està prohibit per l’ ordenança”.

Actualment tenim unes 35.000 taules i, a Madrid, que és tres vegades més gran que Barcelona, en tenen unes 50.000
Pere Mariné, El representant de la FAVB al Consell de Turisme

114 terrasses, 560 taules i 1.600 cadires a Enric Granados

Des de la FAVB entenen que s’ hagi ajudat el sector de la restauració, però també que aquesta ajuda a un sector econòmic ha anat en detriment del descans de molts veïns de la ciutat. Alguns veïns que per culpa del soroll que provoquen algunes terrasses no poden descansar ni passejar tranquils pel carrer. 

És el cas dels veïns del carrer d’ Enric Granados, a l’ Antiga Esquerra de l’Eixample, que fa anys, des de 2014 que denuncien els problemes que els provoquen tantes terrasses al seu carrer. La mateixa ordenança considera aquest carrer de poc, de més d’ un quilòmetre, com a zona saturada i on no es podran legalitzar les terrasses guanyades durant la pandèmia.

Aquest va ser el primer carrer pacificat de l’Eixample i és on van donar sense control llicències per obrir bars i restaurants nous. En el carrer hi ha 114 edificis veïnals i 96 bars i restaurants amb un total de 114 terrasses, 560 taules i més de 1.600 cadires.

Ara, aquests veïns, agrupats a la plataforma SOS Enric Granados, aplaudeixen que no es legalitzin les terrasses guanyades. Uns veïns que saben que ja no es poden retirar les llicències donades anys abans. Asseguren que des de fa un any el districte de l’Eixample els ha començat a escoltar. S’han fet inspeccions a terrasses pel compliment de l’ordenança i s’ ha aprovat una moratòria perquè no puguin obrir bars i restaurants nous. El que sí demanen és que les terrasses tanquin a les 23 h

Cristina Català de SOS Enric Granados: “Els veïns ho vivim amb molt de patiment. Amb angoixa perquè ens suposa no poder descansar a les nits, tenir angoixa per anar a l’ habitació a dormir. Tenim una saturació de terrasses que fa que hi hagi molta concentració de gent fins a altes hores de la matinada. A mesura que van bevent van pujant el to de veu, criden, canten… Aquí tenim cada dia una festa major i una discoteca a l’aire lliure” .

Isabelle Durand, SOS Enric Granados: “Provoca un sentiment d’impotència. El que penso és que durant la pandèmia el sector de la restauració ha patit molt i que en comptes d’ indemnitzar-los, com hauria d’ haver estat, els han regalat espai públic. I ara som els veïns els qui paguem les conseqüències”.

Jordi Badia, SOS Enric Granados: “Tot el mobiliari que tenen els restaurants i bars a fora ho han d’entrar dins un cop tanquen. Això es tradueix amb un soroll brutal a partir de la una de la matinada, quan entren tot el material a l’interior dels locals. L’ arrosseguen pel carrer i les voreres i el soroll és brutal. Els caps de setmana fins a les dues de la matinada estem sentint cadires i taules que s’arrosseguen al carrer”.


Des de la FAVB creuen que s’ha donat màniga ampla als restauradors i que qui en pateix les conseqüències són els veïns. A més, asseguren que han rebut queixes veïnals de tots els districtes de la ciutat, per l’ incompliment de l’ordenança de terrasses, en temes com el soroll i ocupació de l’espai públic.