Només es recomana literatura, no llibres d’autoajuda, i com a remei per a alguns mals a Anglaterra i els Estats Units és una pràctica que “està molt estesa. Fins i tot els metges de família tenen una part de prescripció literària, en conjunt amb la xarxa de biblioteques, per a diferents patologies o emocions que veuen a consulta”, diu la creadora de Booklife.

Laura Garcia és directora de l’agència literària 80grams i impulsora de Booklife, un projecte que va néixer fa poc més d’un any amb la finalitat de recomanar literatura per entomar i superar situacions vitals, com pot ser el dol o l’angoixa.

Tallers de biblioteràpia per a totes les edats

Garcia fa aquests tallers de prescripció literària a biblioteques, centres educatius, gabinets psicològics… i els adapta a totes les edats. Un dels comentaris més afalagadors que li han fet arribar venia de part d’una assistent que estava “molt agraïda” perquè gràcies al taller infantil sobre la pèrdua que Garcia havia fet, ella havia trobat la manera, a través dels llibres, d’explicar-li al seu fill de cinc anys que l’avi havia mort per covid-19. “Serveix per sentir-se una miqueta millor a través de la literatura, i per entendre i trobar les teves respostes”, rebla Garcia.

A la Biblioteca Sofia Barat, a la Dreta de l’Eixample, Garcia acaba de fer un taller en línia sobre la pèrdua i el dol. “El meu treball és seleccionar aquests llibres que ens parlen millor sobre això”, i “això” pot ser el dol, la tristesa, el desamor… i fins a una cinquantena de temàtiques, tantes com tallers fa Garcia.

Recomanacions literàries per la pandèmia

L’angoixa, la resiliència i el dol. Segurament són els tres sentiments més generalitzats entre la població arran dels moments estranys i incerts que ens està tocant viure per la pandèmia. Garcia recomana, per a cada un d’ells, títols literaris que ens poden fer més passadores aquestes sensacions:


‘La pell freda’, Albert Sánchez Piñol, 2002

Es un llibre que ens parla de l’angoixa de viure en un lloc hostil i de totes aquelles pors i sensacions que ens produeix l’exterior, que en realitat és el reflex de les nostres pors i angoixes interiors que ens fan reflexionar.

FB pell freda llibre

‘Un abril prodigiós’,  Elizabeth von Arnim, 1922

És la història de quatre senyores benestants de de principis del segle XX que, avorrides de les seves vides, passen les vacances a un castell d’Itàlia. I descobreixen que la seva vida no és el que volen, tot banyat per la ironia de l’humor anglès.


‘Un cel de plom’, Carme Martí, 2001

Biografia novel·lada de la vida de Neus Català, supervivent d’un camp de concentració nazi. Gràcies a la unió de totes les dones que hi vivien, d’intentar crear un petit món dins aquell horror, se’n van sortir. Un cant a la resiliència


‘Trena de cendra’, Carme Guasch, 1984

És una història d’un matrimoni viscuda des de la mort d’un d’ells. De com marca la pèrdua amb la poètica d’una vida, plena de poesia perquè la Carme Guasch era una gran poetessa i també la mare de Toni Soler i l’escriptora Sílvia Soler.

FB trena de cendra llibre