El Mercat dels Encants és un dels espais més emblemàtics de Barcelona i un reducte de la ciutat que recull objectes plens de vida. La història del mercat, la seva arquitectura i la part més humana ara formen part del llibre “Encants i miralls de Barcelona”.
Fotografies d’abans i ara
El llibre s’estructura al voltant de fotografies de Rafael Vargas, que fa anys que captura imatges del mercat a través de la seva càmera. Explica que quan va saber que els Encants Vells desapareixerien li va entrar un neguit: “Això ho ha de veure la pròxima generació” i, per això, va començar a documentar-ho.
També ha fotografiat el nou espai que, assegura, manté l’essència de l’antic. A més, l’arquitectura dels Encants Nous dona sentit al títol del llibre: “Els miralls dels Encants reflecteixen la vida de la ciutat i dels ciutadans que passen per dins. A través de la coberta i dels miralls que hi ha al terra, que procedeixen de la vida d’altres persones.”
Què s’amaga darrere els objectes?
El llibre, a més de fotografies, recull una explicació històrica i documental sobre la transformació del mercat, però també plasma històries imaginàries sobre les persones que hi passegen o hi treballen. La cineasta i escriptora Victòria Bermejo és una habitual dels Encants: “Portava molt temps observant i inventant vides, i això ha estat el principi d’aquesta història. Aquest mercat és la meva passió”.
A través de relats, Bermejo narra “què passa quan la gent es creua o què passa amb el personal que hi treballa”. En definitiva, dona una nova vida als objectes que alguns ja no necessiten, però que passaran a formar part d’altres vides.
La flexibilització de les restriccions ha permès aquest dissabte que centres comercials i botigues no essencials puguin reobrir, com el Mercat dels Encants. Els clients habituals en tenien ganes i en alguns casos han fet gairebé una hora de cua.