Els restaurants històrics de Barcelona s’han enfrontat a un repte majúscul durant la crisi sanitària. La majoria es nodria, en bona part, dels clients estrangers que volien assaborir els àpats dels locals més emblemàtics de la ciutat. El tancament de les fronteres ha suposat un daltabaix per als seus negocis.

La família Bofarull fa gairebé 200 anys que serveix els que es consideren uns dels millors cargols de Barcelona. El restaurant Los Caracoles, al carrer dels Escudellers, ha tingut èpoques daurades i ha sobreviscut a diverses crisis com, per exemple, la Guerra Civil. Els responsables asseguren, però, que la crisi actual els està tocant de mort: “Cada mes tenim pèrdues, però intentem mantenir-nos oberts per facturar i allargar l’ICO que tenim”, ha explicat Aurora Bofarull, una de les propietàries del negoci.

Hem superat una guerra civil, per què no hem de superar la crisi de la covid-19?
Aurora Bofarull, propietària del restaurant Los Caracoles

L’obertura al negoci del menjar per emportar

Els cargols de Los Caracoles ara es poden menjar a casa. Restaurants com el 7 Portes o Can Culleretes, el més antic de la ciutat, també s’han sumat a les plataformes de menjar per emportar. Les mesures per frenar la pandèmia com les restriccions horàries i la pèrdua del turisme, els ha impulsat a obrir altres vies d’ingressos.

El restaurant 7 Portes fa 185 anys que defensa un model gastronòmic de cuina de mercat ininterrompuda. Alguna vegada, excepcionalment, atenia comandes a domicili per a clients de tota la vida que li ho demanaven. Arran de les restriccions, ha professionalitzat i ampliat el servei de menjar per emportar.

Can Culleretes ha estrenat una botiga en línia

A Can Culleretes, el restaurant més antic de la ciutat, també han apostat per ampliar l’oferta gastronòmica. En aquest cas els seus plats també es poden menjar a casa. La comanda, però, s’ha de fer a través d’una botiga en línia. L’establiment ofereix una llista dels seus plats més representatius, precuinats per acabar de preparar a la cuina de casa.

Són els plats típics del restaurant, que t’arriben a casa, envasats al buit per acabar d’escalfar o de gratinar
Carlos Martínez, gerent de Can Culleretes

La botiga en línia, asseguren, ha arribat per quedar-se. A més a més, per adaptar-se a les restriccions i a les franges horàries d’obertura, es plantegen recuperar el concepte d’esmorzar de forquilla.