El José Corbacho es desplaça al barri del Camp d’en Grassot i la Gràcia Nova per conèixer les fórmules que el Microteatre Barcelona ha fet servir per poder tornar a obrir i fer reviure la cultura. Molt a prop, ens explica la història de tres petits empresaris que han pogut obrir els seus negocis malgrat la pandèmia.

Eliminar murs per guanyar teatre

Cinc anys després de ser el padrí de la seva inauguració, el José Corbacho torna al Microteatre Barcelona per conèixer com s’ho fan per adaptar-se als problemes generats arran de la covid-19 i les restriccions.

Libertad Ribera, actriu i fundadora de Microteatre Barcelona, explica com ha estat aquest procés i com un dia va pensar que necessitaven més espai per les limitacions que marquen les mesures covid. Va decidir tirar una paret per fer una sala pròxima al bar i poder mantenir el Microteatre amb 20 -30 persones. Un fet que ha permès continuar les funcions i gaudir del teatre de ben a prop, en un format de proximitat.


Un sector, el del teatre, que ha de fer front a les despeses mensuals i que sovint els que han sortit més malparats són els actors i actrius. El José coneix els actors Pep Munné i Àlex Ferré, que estan representant l’obra ‘No estem bé’, que li expliquen quin impacte ha tingut la pandèmia en el seu sector.

Pep Munné assegura que han estat sis mesos d’aturada sense fer res, amb projectes aturats. “A Barcelona, el microteatre no ha tingut el suport que ha tingut a Madrid, per part de la professió, un fet que ens hauria de fer reflexionar a tots plegats”.
Àlex Ferré ens explica com va començar el 2020 amb la bona acollida de l’obra ‘Kràmpack’, i com la pandèmia ho ha canviat tot.


Botigues a la plaça de la Llibertat

També visita la plaça de la Llibertat, on aquest estiu han obert tres noves botigues: la Petit Travel, la Topic Studio i la Botiga Núria. Una aposta directa pel comerç de barri a un dels punts més àlgids de Barcelona.

La Núria Pujol ha traslladat la parada que fa 18 anys tenia a l’exterior del mercat per obrir-ne una de nova, Botiga Núria, especialitzada en roba per a la dona.

La Núria Pujol ha traslladat la parada que fa 18 anys tenia a l’exterior del mercat per obrir-ne una de nova, la Botiga Núria, especialitzada en roba per a la dona. “Va ser la manera de conservar la clientela de tota la vida. I ho vaig fer en plena pandèmia perquè era el moment de fer el pas i perquè confio amb el tèxtil de qualitat, ja que a casa vaig aprendre l’ofici. Vaig demanar un petit crèdit a l’estat”.

Com vendre maletes quan no es pot viatjar? En Jordi Barberà és un emprenedor que ha obert la cinquena botiga en plena pandèmia. I ho ha fet venent maletes. Explica que el seu besavi ja en venia cap al 1916, de fet eren baguls per als viatgers que marxaven a l’Argentina. En Jordi afirma que “abans de la pandèmia venien 30 maletes al dia, ara una bosseta amb unes quantes motxilles i mascaretes. De fet, aquestes últimes ens han salvat el negoci”.

La Jeanette Rodríguez va obrir la botiga en plena pandèmia com un estudi de paisatgisme per dissenyar espais per a restaurants, hotels, empreses i particulars. “Vaig arriscar-me molt, de seguida vaig rebre molt suport dels veïns que tenien més temps per decorar casa seva i les plantes ens fan companyia”.