CAP Gòtic

(ACN) L’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC) alerta que caldrà fer front a un increment de malalties vinculades a la salut mental en els propers mesos com a conseqüència de la pandèmia del coronavirus. Glòria Rius, infermera de l’AIFiCC i psicòloga, ha explicat que moltes persones estan patint estrès emocional provocat pel desgast del context sanitari, i això fa que vegin les coses de forma més negativa i tinguin “més por, ansietat, angoixa i tristesa”. En concret, Rius ha explicat que “estem veiem més de casos d’ansietat i depressió, però també un increment de les fòbies, com per exemple per la neteja, dels trastorns de la conducta alimentària i del consum de tòxics“.

El personal d’infermeria subratlla que col·lectius especialment afectats per la pandèmia podrien tenir conseqüències en la seva salut mental a llarg termini: com la gent gran, que s’ha vist molt amenaçada per la covid-19 i que, a més, està patint aïllament. També destaquen les persones que ja tenien problemes de salut mental previs, persones que han perdut la feina o que estan en ERTO, o els professionals essencials, sanitaris o no, que segueixen a primera línia i que pateixen per si contagien familiars.

L’AIFiCC també assenyala que s’estan trobant amb pacients que han passat per una covid i que ara els queden seqüeles persistents, com ara falta d’atenció i concentració, que els està provocant alteracions en la seva salut emocional. Remarquen que s’ha registrat un 4 % d’increment en el consum de medicaments per ansietat i depressió.