La pandèmia ha tingut un gran impacte en la salut mental de la població. Durant el confinament més estricte, segons un estudi de l’Agència de Salut Pública i ESADE, es va triplicar el percentatge de població amb símptomes de depressió. Durant el mes d’abril de l’any passat, gairebé 6.500 persones van trucar al 061 per un problema de salut mental, un 150 % més respecte al mateix mes del 2019.

Aquell mateix mes, el Sistema d’Emergències Mèdiques va posar un centenar de psicòlegs al servei de la ciutadania per donar resposta a l’allau de trucades relacionades amb els trastorns mentals arran la pandèmia. L’Eva Porta, psicòloga general sanitària i especialista en emergències, va ser una d’elles i ha explicat la seva experiència al programa ‘reset’, de betevé.

Normalitzar el plor

Porta ha explicat que “plorava molta gent” perquè patien “ansietat” i “apatia“, entre d’altres afectacions. La psicòloga ha convidat a “reivindicar el plor” perquè afirma que “és una emoció que socialment no l’acceptem“. També ha defensat que “el dolor i la tristesa són igual de vàlides que l’alegria i totes les altres emocions“.

El plor és una emoció que socialment no està acceptada, però l’hem de reivindicar perquè el dolor i la tristesa són igual de vàlides que l’alegria, hem de deixar fluir les emocions
Eva Porta, psicòloga especialista en emergències

Eva Porta també ha recordat diverses trucades de “sanitaris que estaven en primera línia” i ha explicat el cas d’un tècnic d’ambulàncies de 22 anys que vivia amb els pares i l’àvia i que “va llogar un pis per no contagiar els seus familiars“. Segons la psicòloga, el noi “tenia molta ansietat” i estava “totalment trastocat” per la situació i per la por de contagiar-se de la covid-19.

Augment dels TOC

Porta ha assegurat també que està atenent “persones joves amb hipocondria” i que “estan desenvolupant trastorns obsessius compulsius“. Segons ha dit, aquesta és la manera que troben aquests pacients de “calmar l’ansietat” i la “por” que senten pel fet de no controlar la situació.