Espronceda Institute of Art and Culture fa set anys que va obrir portes al barri de Navas amb l’objectiu d’acollir i exposar artistes d’arreu del món, i durant aquest temps ja ho ha fet amb més d’un centenar d’artistes vinguts de mig món, des de l’Iran fins a Austràlia.

Fundat per dos germans alemanys i dos artistes italians, aquest centre d’art té “el gran valor” de ser un projecte internacional, que “es comunica amb el que passa al món per portar-ho aquí”, per tant, ens permet “veure coses diferents, i això és important per l’ecosistema del barri”, destaca Alejandro Martín, cap d’Innovació al centre d’art Espronceda.

Alejandro Martín: “Volem enriquir l’art, que surti de la seva zona de confort.”

Les tres naus en què desplega el viver artístic Espronceda, abans s’havien dedicat a la reparació de vehicles, de manera que les tasques de condicionament van ser llargues i feixugues. El finançament principal del centre és privat.

Primera residència per a artistes de realitat virtual i augmentada

“Volem enriquir l’art, que surti de la seva zona de confort”, diu Martín, i amb aquesta premissa han organitzat l’exposició “Immensiva”, feta per nou artistes, la majoria vinguts de l’estranger, que treballen amb les noves tecnologies “per crear noves idees”.

Durant l’estada de tres setmanes als centres, els artistes ―per grups― han desenvolupat projectes artístics de realitat virtual i realitat augmentada. Una d’elles és l’australiana Laura Moffatt, qui també destaca que durant aquestes setmanes han tingut temps per visitar iniciatives professionals barcelonines que “podrien col·laborar” amb els artistes o estar interessats a ajudar-los a desenvolupar la seva feina.

Un altre participant és el català Joan Soler-Adillon, qui ha desenvolupat en equip un projecte de fotogrametria durant aquesta primera residència per a artistes de realitat virtual i augmentada que, malgrat ser la primera, opina que ha estat molt ben organitzada. “He estat en altres coses molt caòtiques. Això ha estat intens, però ha funcionat molt bé”.