Les dones han tingut un paper clau en la història de la tecnologia, en la informàtica, en les telecomunicacions… però no ens ho han explicat, per això volem reivindicar cinc figures que van fer contribucions significatives a l’avenç tecnològic.

1

Margaret Hamilton

Paoli (Estats Units), 1936

La matemàtica nord-americana Margaret Hamilton és la creadora del concepte enginyeria del programari. El seu marit era advocat per Harvard, on hauria tingut feina de secretària però va decidir aprendre a programar i es va convertir en la primera programadora de la NASA. Eren èpoques difícils per a la conciliació i s’emportava la filla la feina. Va ser la responsable de tot el programari de les missions Apol·lo a la Lluna i va ser clau perquè els americans guanyessin la cursa a la Unió Soviètica.

2

Hedy Lamarr

Viena, 1914 – Altamonte Springs (Estats Units), 2000

Hedy Lamarr feia pel·lícules amb Spencer Tracy, Clark Gable o James Stewart. Aquesta era la seva part pública però el seu interès en privat era l’enginyeria. Howard Hughes li va posar un petit laboratori perquè pogués treballar en les esperes entre escena i escena. No tenia formació, des dels 15 que es dedicava al cinema. Va inventar uns cubs de Coca-Cola que els soldats americans podien portar al front durant la Segona Guerra Mundial. Els alemanys hackejaven els senyals de ràdio dels torpedes i els desviaven i Hedy Lamar va inventar un sistema d’enviar els senyals de ràdio amb una mena d’encriptació impossible de hackejar amb la tecnologia de l’època. Aquesta tècnica s’utilitza encara avui als dispositius Bluetooth i a wifi. La patent li va ser confiscada en ser austríaca i, per tant, provinent d’un “país enemic”. Avui la patent valdria 30 mil milions de dòlars.

3

Jocelyn Bell Burnell

Belfast, 1943

Segur que coneixeu Joy Division i el seu àlbum ‘Unknown pleasures’. Un dels grups que ha venut més samarretes que discos (junt amb els Ramones).

La inspiradora d’aquesta portada és Jocelyn Bell Burnell que l’any 1967, quan era estudiant, va descobrir la primera estrella pulsant. Jocelyn revela les dificultats per ser una estudiant de Cambridge a la dècada del 1960, la síndrome de l’impostor i els importants reptes de tenir una família i intentar mantenir una carrera d’èxit a temps parcial. També demana que més noies i dones es plantegin estudiar i desenvolupar la seva carrera professional en assignatures STEM. Jocelyn Bell Burnell va ser l’estudiant que va descobrir la primera estrella pulsant. Pel descobriment van rebre el Nobel els seus dos professors homes.

4

Ada Lovelace

Londres, 1815 – 1852

Ada Lovelace era filla de Lord Byron, va tenir una vida apassionant. Educada en matemàtiques i física en l’Anglaterra victoriana i amb molts contactes amb els científics més influents de la seva època: Darwin, Faraday, Babbage. Se li atribueix el primer programa mai no publicat, per una màquina que encara s’havia de construir. Estem parlant del 1843 i els ordinadors trigarien encara 100 anys. Va veure que els ordinadors un dia manipularien idees i conceptes.

5

Ángela Ruiz de Robles

Villamanín, 1895 – Ferrol, 1975

Ángela Ruiz Robles, una mestra gallega, va patentar l’any 1949 l’enciclopèdia mecànica, un giny que permetia llegir diferents llibres canviant-ne els rodets de continguts. El 28 de març se celebra l’aniversari del seu naixement i Google li dedica un doodle. Si aneu a la Corunya el podeu veure. El Ministeri d’Educació i Ciència el va autoritzar i l’Ángela va ser premiada pel règim, però no va obtenir finançament pel seu projecte. Es va jubilar fent classes de franc a treballadors de classe baixa a la seva acadèmia del Ferrol.