Aquests són els darrers dies per veure l'exposició col·lectiva "Burbujas de ocio", formada en bona part per artistes catalans. En un altre espai de la nau uns altres artistes que també resideixen en unes habitacions del passatge treballen en les properes exposicions. Jaanika Peerna, artista "La idea és crear una instal·lació i una acció basada en la idea de les ones gravitacionals, que ha estat una de les darreres grans notícies científiques." La Jannika Peerna inaugurarà aquest divendres una exposició individual. Qui finança tot plegat són dos bessons d'origen alemany residents a la ciutat amb el suport de dos socis italians. Volen que Espronceda sigui un aparador acreditat d'art emergent a Barcelona. Ara treballen a potenciar les vendes cridant l'atenció dels col·leccionistes. Holger Sprengel, cofundador d'Espronceda "En otras ciudades en Europa, la más importante es Londres donde hay gente que compra arte. Aquí la gente todavía no compra arte y nosotros esperamos que canvie y también queremos apoyar esto." Precisament el català Ernesto Cánovas es guanya la vida a Londres com a artista i la seva estada a Espronceda li servirà per donar-se a conèixer a casa. Ernesto Cánovas, artista "Aquí mai he exposat. He exposat a Nova York, he exposat a Londres, a Alemanya, a París, però aquí mai." Un artista que tot just acaba d'aterrar i encara no sap l'obra que produirà durant la seva residència a Espronceda. Sap segur que és vol inspirar en el Mediterrani.

Els socis fundadors

Darrera del projecte hi ha els bessons d’origen alemany Henrik i Holger Sprengel. Fa anys que estan arrelats a Barcelona i porten a terme diversos negocis relacionats amb la restauració, el turisme o els videojocs. A ells se’ls ha d’afegir dos socis italians més dedicats al món de l’art, Elia Sabato i Savina Tarsitano. Tots ells han engegat el centre d’art Espronceda. Un espai ubicat en un antic taller de cotxes que funciona com a sala polivalent d’exposició i taller. També financen residències d’entre dos i 12 setmanes a artistes molt seleccionats que no viuen a Barcelona i que s’allotgen en habitacions ubicades en dues antigues naus ubicades al mateix passeig. També han establert col·laboracions amb galeries, universitats i col·lectius d’artistes d’arreu del món per captar el talent i donar-lo a conèixer a la ciutat. Ara volen aconseguir subvencions i intentar animar les vendes de les obres dels artistes que promocionen entre els col·leccionistes i el turisme sensible a l’art.

L’exposició actual “Burbujas de ocio”

Es va inaugurar el 17 de març i està basada en el llibre de Roberto Igarza ‘Burbujas de ocio’. Una reflexió al voltant de com hem canviat el nostre oci des que els mòbils han entrat a la nostra vida. Els artistes fan propostes a partir del concepte de les micropauses que fem en el dia a dia, bombolles per produir, distribuir o consumir continguts d’oci generalment breus. Aquesta mostra col·lectiva presenta l’obra de diversos artistes amb una presència catalana destacada. Es tracta de la canadenca Sabrina Ratté, Juan Cabrer de les Illes Balears i els catalans Marta Juvanteny, Berto Martínez Tello , Narcís Díaz Pujol i els membres d’Accneo Group.

Les properes exposicions

Els següents artistes que exposaran ja han arribat a Barcelona. Es tracta de Jaanika Peerna, una artista lituana que resideix a Nova York. Ara treballa en la instal·lació individual que inaugurarà el proper divendres 8 d’abril anomenada ‘Not so silent ripples of gravity’. Peerna treballa al voltant del concepte de les ones gravitacionals. S’inspira en la teoria de la relativitat que Einstein ja va predir el 1916 i que recentment uns científics nord-americans han confirmat. El dia de la inauguració farà una acció amb el violoncel·lista i físic Lucio Corrente que transformarà les ones en notes musicals. L’exposició es podrà visitar del 9 al 17 d’abril.

El mes de maig exposarà l’artista Ernesto Cánovas que ja és a la ciutat i en residència a Espronceda. Originari de Barcelona fa més de 20 anys que viu a l’estranger. Està arrelat a Londres on viu de la seva obra. El representa una galeria londinenca de l’exclusiu barri de Mayfair. Ha exposat a Nova York o Berlín i serà la primera vegada que ho faci a Barcelona. Està començant a treballar en una mostra inspirada en el Mediterrani.