És impossible saber quants escenaris hi ha a la ciutat, més enllà del circuit oficial i “mainstream”, perquè són nombrosos i n’hi ha que apareixen i desapareixen. Centenars, això segur. Però més enllà de posar una xifra, el que vol la mostra itinerant “Altres escenaris possibles” és fer reflexionar sobre què pot ser un escenari.

Nando Cruz és periodista musical i impulsor d’aquesta mostra que té la gènesi en una sèrie de columnes que va publicar setmanalment a ‘El Periódico’ fins al 2020, i que estaven dedicades, cada una, a una crítica musical o artística que havia anat a veure a un escenari alternatiu de la ciutat: des d’horts comunitaris fins a aparadors de botigues.

Tenim la idea que un espai musical ha de ser una sala tancada, amb parets i sostre, però no sempre és així
Nando Cruz, periodista musical

Cruz, que també fa el programa ‘10.000 fogueres’ a la ràdio de betevé, explica que l’exposició “no és que vulgui ser un llistat d’espais. El que fa és convidar-nos a reflexionar sobre què és i què no és un espai musical. Tenim la idea que un espai musical ha de ser una sala tancada, amb parets i sostre, però no sempre és així”.

El que es vol, en definitiva, és “constatar l’existència de multitud de circuits, 30 o 40, que coexisteixen entre si i amb el circuit més oficial. I tots junts és el que explica millor què és culturalment aquesta ciutat”.

Una mostra canviant per ser un mirall

Martí Fradera, coautor de la mostra i autor de la majoria de les fotografies que s’hi exposen, explica que en cada centre cívic la mostra mutarà en pro de ser un mirall de la realitat més propera.

De les 20 fotografies que s’ensenyen, 10 ens transporten a cada un dels districtes i les altres 10 ens fan descobrir racons del propi barri on la cultura en viu troba recer. “Intentem explicar que hi ha propostes a tota la ciutat”, rebla el fotògraf.

A cada emplaçament, el públic és convidat a marcar en un mapa aquells indrets musicals de la zona que no hagin detectat els autors de la mostra, de manera que aquesta col·laboració ciutadana enriqueix, encara més, el plànol d’aquests altres escenaris possibles.

La música en viu: futur incert

La vitalitat musical que desprèn la mostra no es correspon a l’actualitat barcelonina de pandèmia. “Hi ha menys [concerts], les gires internacionals no s’estan fent gaire”, constata Cruz, i afegeix la incertesa de futur: “Hi ha circuits que es poden reposar ràpidament” i d’altres, “impulsats per gent principalment migrada que no ha començat a programar música en viu fins que no ha tingut la seva situació vital i d’habitatge resolta”, quedaran més en dubte. El temps ho dirà.

Dates d’inauguració de la mostra en el seu itinerari previst:

16/02/2022
Centre Cívic Ateneu Fort Pienc

23/02/2022
Centre Cívic Casa Orlandai

24/03/2022
Centre Cívic la Sedeta

31/03/2022
Centre Cívic Can Deu

28/04/2022
Centre Cívic Matas i Ramis

05/05/2022
Centre Cívic Convent Sant Agustí

02/06/2022
Centre Cívic Besòs

09/06/2022
Centre Cívic Can Basté

05/07/2022
Centre Cívic Trinitat Vella