26.400 subscriptors gaudeixen dels vídeos setmanals que pengen a YouTube dos veïns d’Horta per explicar la història de Barcelona a través de fotografies antigues. El Manel Moncusí i el David Minguillón són dos apassionats de la història local i han trobat a YouTube un espai per explicar les històries de personatges, barris de Barcelona, cultura popular i espais emblemàtics. El canal Barcelona Memory ja acumula més de 100 vídeos en què Moncusí i Minguillón entren literalment dins d’escenes antigues per explicar la història de Barcelona.

Xavier Cugat, el barraquisme, la Barceloneta i La Monyos, els més vistos

Vídeos com el de la història de la Barceloneta, el barraquisme o els que parlen de La Monyos o Xavier Cugat superen les 100.000 visualitzacions. Una de les claus de l’èxit és el llenguatge directe i senzill que utilitzen, així com la forma de presentar i narrar les històries, on el Manel apareix dins de les fotografies gràcies a l’efecte croma.

Vídeos amb mòbil i un croma

El primer vídeo el van realitzar poc abans que s’iniciés la pandèmia, el gener del 2020, sobre la història del bar Núria de la Rambla. Aconsegueixen la majoria de fotos i dades a través d’internet i, un cop elaborat el guió, graven les presentacions amb un telèfon mòbil. El croma també els permet explicar la història d’una manera presencial, dins de les fotografies antigues. Segons explica el David Minguillón, “ens vam trobar en plena pandèmia, tancats i sense poder accedir a llibres. Així que només teníem internet per documentar-nos”. Com que no són historiadors, volen ser meticulosos amb les dades que donen i sempre intenten constrastar-les amb experts en els temes que tracten.

Amb el temps, i de forma autodidacta, han anat perfeccionant la tècnica de muntatge i el tractament de les fotografies, que acoloreixen i animen per donar més dinamisme als vídeos. “Les fotos d’internet normalment són petites i dolentes, i ara ja sabem fer-les boniques i de colors”, afirma satisfet el Manel Moncusí.

Gravacio capitol barcelona memory

Una manera de projectar Barcelona al món

Entre el centenar de vídeos que han realitzat n’han dedicat alguns a barris de la ciutat, com la Teixonera, Horta, el Poblenou, la Barceloneta i el Gòtic. D’altres a fets històrics, com el bombardeig del 1938, la Setmana Tràgica o l’atemptat al Liceu. I també de llocs emblemàtics, com la Bodega Bohèmia, el Gran Casino de l’Arrabassada, El Molino o la sala de ball La Paloma. El David explica que “molts del temes són suggerits per la gent que ens segueix i ara en tenim una llista de 120 pendents de fer”.

Tenen molts seguidors de llatinoamèrica i també d’altres països europeus ja que, segons diuen, van començar el projecte pensant més en la gent de fora de Catalunya. Després de l’èxit de Barcelona Memory, es plategen fer també vídeos d’història general adreçats a infants.

Barrcelona memory sobre la barceloneta