Santa Madrona és la tercera patrona de Barcelona i l'”oblidada” per molts barcelonins. De fet, fins ara ni tan sols tenia una festa major pròpia, però aquest any el Poble-sec ha organitzat les primeres Festes de Santa Madrona. Hem resseguit el rastre actual d’aquesta santa a Barcelona i hi hem trobat, a més d’edificis religiosos, molts carrers que hi estan vinculats. Pots consultar-los tots i saber-ne la història en el mapa.

En total, hem situat 17 punts en el mapa, la majoria al districte de Sants-Montjuïc (8) i especialment al Poble-sec (5). Ben a prop, a Ciutat Vella hi ha cinc referències més a la patrona, en aquest cas repartides entre el Raval (3), el Gòtic (1) i la Barceloneta (1).

12 carrers dedicats en algun moment a santa Madrona

Com a màrtir cristiana, santa Madrona té diverses esglésies que l’homenatgen o l’han homenatjat en algun moment. Fins i tot, n’hi ha algunes que van acollir les seves despulles. Totes es concentren al Poble-sec i el Parc de Montjuïc, on hi ha quatre edificis religiosos amb alguna vinculació històrica amb la tercera patrona de la ciutat. En destaca l’ermita de Santa Madrona, on no es pot accedir des de fa anys per un esvoranc.

Més enllà dels edificis religiosos, santa Madrona també apareix en un vitrall que hi ha a la galeria gòtica de l’Ajuntament. La resta de referències a ella es troben en 12 carrers de la ciutat, alguns dels quals ja han canviat de nom. La meitat dels districtes de la ciutat l’han reconeguda al nomenclàtor en algun moment: a més de Sants-Montjuïc i Ciutat Vella, també hi havia carrers amb el seu nom a Gràcia, l’Eixample i Sarrià – Sant Gervasi.

Actualment, el nomenclàtor de la ciutat conserva quatre referències a santa Madrona, dues al Poble-sec i dues al Raval: