Veïns i entitats del Poble-sec organitzen per primera vegada les Festes de Santa Madrona, la patrona “oblidada” de Barcelona i que té en aquest barri dues esglésies dedicades a la seva figura. Les festes s’allargaran durant dos caps de setmana i estaran farcides d’activitats de cultura popular amb la voluntat de promoure l’arrelament i el sentit de pertinença al barri.

Dos caps de setmana farcits de cultura popular

Les primeres Festes de Santa Madrona tenen lloc entre l’11 i el 19 de març. Són unes festes diürnes en què participaran els Castellers, els Diables, els Tabalers o els Moderns del Poble-sec. També hi haurà concerts i dinars populars. Segons els organitzadors, el Poble-sec sempre ha estat un barri d’acollida per a persones vingudes d’arreu però voldrien que els nous veïns s’acabin sentint poble-sequins i poble-sequines, “facin vida al barri i s’hi quedin a viure”.

Les Festes de Santa Madrona se sumen a altres iniciatives impulsades des del teixit veïnal aquests darrers anys per impulsar el sentiment de pertinença al barri com, per exemple, el guarniment dels balcons amb domassos amb l’escut del Poble-sec.

Unes festes per reivindicar la tercera patrona de Barcelona

Les festes dedicades a Santa Madrona són una iniciativa del veïnat i de les entitats del Poble-sec. D’aquesta manera volen reivindicar la figura de la que va ser una de les tres patrones de la ciutat en l’època medieval, a banda de Santa Eulàlia i La Mercè.

Segons els historiadors del Centre de Recerca Històrica del Poble-sec, no hi ha cap precedent d’aquestes festes en aquest barri al llarg de l’època moderna. Només tenen constància d’una peregrinació que es va fer a principis del segle passat per demanar a la Mare de Déu que fes ploure, en uns anys en què hi va haver una forta sequera.