“Deconstruint la Model”, que es pot veure al Museu d’Història de Catalunya fins al 17 de febrer, és un recorregut per l’experiència vital de la fotògrafa Duaita Prats amb la presó barcelonina.

Hi va entrar primer cop als anys 70 per fer un reportatge periodístic d’encàrrec. En aquell moment se sentia fascinada per l’arquitectura de l’espai. Encara hi havia interns, però no els podia fotografiar. Anys després, en assabentar-se que la Model deixaria d’existir com a centre penitenciari per a homes, va decidir tornar-hi per fer més fotografies. Aquesta vegada, però, cercant el component humà, en una mena de retrat antropològic. Bona part de la mostra pretén il·lustrar com era habitar la Model, tan pels reclusos com pels funcionaris.

Habitar la Model

“Deconstruint la Model” està dividida en  sales, cadascuna amb un breu text introductori: ‘Arquitectura penitenciària’, que correspon a la primera visita, ‘Habitar la Model’ i ‘El temps aturat’. Un cop els interns van marxar, Duaita Prats va poder entrar a nombroses cel·les per fotografiar rastres de vides, fonamentalment en forma de grafits. L’exposició conté 125 fotografies, des d’imatges exteriors de l’edifici fins a les de la sala on va ser executat Salvador Puig Antich. També hi ha un audiovisual i alguns objectes carceraris.