L’Any Guinovart, que s’ha estès gairebé dos anys des del 2017, demostra la bona recepció que ha tingut l’obra de l’artista en diferents centres d’art. La celebració es tanca a l’Espai Volart, amb una exposició retrospectiva de l’artista comissariada per Llucià Homs que duu per títol “Guinovart ˗ La realitat transformada”. Josep Guinovart (Barcelona, 1927-2007) va estar sempre molt lligat a la població d’Agramunt, on actualment hi ha la fundació que conserva el seu llegat.

La força de la terra i els elements

La temporalitat cíclica associada al treball del camp, les coloracions, les textures i la força de la terra són presents de manera transversal en la trajectòria de Josep Guinovart. En l’exposició a l’Espai Volart n’hi ha de diverses èpoques. “Ens permet veure i descobrir un Guinovart des dels seus inicis fins al seu final, però sense que estiguin plantejats de forma cronològica”, explica Maria Guinovart,  filla de l’artista i responsable de la Fundació Espai Guinovart.

Obres poc conegudes que contenen tot un univers simbòlic

La mostra acosta el visitant a l’autor amb peces poc conegudes, com una instal·lació de finals dels 90 amb plàstics cremats o una obra de l’any 72, dedicada a la seva dona i la seva filla, que comprèn tot l’univers de l’artista: el blau, el mediterrani, la necessitat d’anar més enllà del llenç i integrar-hi la natura. Per Maria Guinovart, es tracta de peces que permeten “veure tota la simbologia en l’obra de Guinovart” i com l’artista “era capaç de fer peces, instal·lacions on pots transitar, peces d’una mida monumental i peces molt petites”.

L’Espai Volart dona l’oportunitat de penetrar en el laberint de Josep Guinovart per descobrir, o redescobrir, les seves múltiples facetes i mirades que la seva obra projecta des d’Agramunt al món. Hi ha temps per visitar la mostra fins al 19 de maig.