La Mostra Fotogràfica del Raval

, que enguany arriba a l’onzena edició, va sorgir per iniciativa de Maria Casas, veïna que va néixer, viure i morir al barri. Durant tota la vida va treballar per recuperar i dignificar la imatge del barri. La Mostra Fotogràfica del Raval va néixer amb l’objectiu de recuperar “tresors” perduts del barri, indrets que la maquinària urbanística es va emportar, i també per mostrar com es vivia anys enrere al barri, la riquesa humana i cultural. La singularitat d’aquesta mostra és que es fa amb el material que tant entitats com veïns del Raval aporten.

Crítica al PERI del Raval

La presidenta de l’Institut de Promoció de Cultura Catalana, Maite Roca, recorda que la idea de la mostra va sorgir arran de l’aplicació del pla especial de reforma interior (PERI) que es va fer al Raval als anys 80. “Va ser un PERI molt injust que es va fer al Raval. Necessitàvem esponjament, necessitàvem ventilació, volíem zones verdes”, però “no deixa de ser que no es va fer mirant a les persones, es van posar d’esquena a les persones”.

Homenatge a Maria Casas

La idea

va sorgir de Maria Casas, una veïna del barri que va morir a finals de l’any passat i que s’homenatja en aquesta edició. La mostra recull fotografies en què aquesta veïna apareix caracteritzada o bé amb vestits molt elegants. Per això, explica Maite Roca, “per mi aquest és el vertader homenatge a la Maria, per mi aquesta, la Maria elegant, la Maria senyora, la Maria apoderada, o sigui, aquest és l’homenatge per mi a la Maria”.

La mostra s’exposa al vestíbul del Casal de Barri Folch i Torres i es pot visitar fins a final de mes.