Va ser l’espai d’afussellament més important de la postguerra a Barcelona i s’hi van ubicar dos nuclis de barraques durant aproximadament un segle. La zona del Fòrum actual, abans coneguda com el Camp de la Bota, amaga molta història i ara la Comissió Memòria i Gènere de Sant Martí ha volgut recuperar-la fent especial èmfasi en el paper que hi van tenir les dones. Han organitzat una ruta en el marc de la jornada Barcelona, gènere, memòria i espai públic.
Barraques i afusellaments
És difícil de veure actualment i només ens ho podem imaginar, però on ara hi ha el recinte del Fòrum i els entorns hi va haver barraques i un camp d’afusellament. És el que descobreixen els participants de la ruta organitzada per la Comissió Memòria i Gènere de Sant Martí per recuperar el passat de la zona.
Els dos nuclis barraquistes, el de Pequín i el del Parapet, van mantenir-se durant prop de 100 anys, fins al 1989. En ser un lloc ubicat als afores de la ciutat, va ser on es van practicar més de mil afusellament durant el règim franquista. 11 d’aquestes persones afusellades van ser dones. Hi ha, de fet, una placa que les recorda i els posa nom, citant-les una per una.
La perspectiva de les dones
L’objectiu de la ruta és no només recuperar la memòria històrica del Camp de la Bota, sinó també fer-ho des de la perspectiva de les dones. Per aconseguir-ho, ha calgut anar més enllà de les fonts oficials. S’ha recorregut a l’art, com per exemple els quadres d’Isidre Nonell, i testimonis directes. “Una visita directa amb un testimoni és una informació absolutament cabdal”, explica Jordi Vilalta, del Museu d’Història de la Immigració de Catalunya, “així pots treure l’entrellat molt millor que si parteixes de la història oficial que ja sabem que l’escriuen els que guanyen les guerres”.
L’activitat s’emmarca en la jornada Barcelona, gènere, memòria i espai públic, un acte per fomentar el diàleg sobre la ciutat com un espai on preservar la memòria històrica i, sobretot, la dels col·lectius tradicionalment oblidats com, per exemple, el de les dones.