Una fotografia, un castell, unes portalades. Amb aquestes pistes, l’historiador Pablo Giori i un grup d’experts que ha creat a través de les xarxes socials han pogut relacionar una imatge del fons Pere Català amb les Festes de la Mercè del 1955. Aquesta descoberta ha permès fer-se una idea de com era la festa major de la ciutat a mitjans del segle XX i enriquir la base de dades de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya.

“Cada dia agafo capses de fotografies”. Així comença el dia a dia de l’historiador Pablo Giori, que coordina el projecte per conservar i digitalitzar el fons dels fotògrafs Pere Català Pic i Pere Català Roca. Giori explica que en alguns casos, les fotografies estan dins de sobres que les identifiquen però, en d’altres, no hi ha aquesta informació. En aquestes situacions, l’historiador recorre un grup d’experts que ha creat a les xarxes socials. Hi comparteix la imatge i entre tots busquen pistes en el context per endevinar en quin any i quin lloc es va fer.

La Mercè del 1955

En el cas de les fotografies de la Mercè, no hi havia cap referència. L’única pista era que estaven guardades amb unes fotografies, també de castells, de Vilafranca i l’Arboç del 1955. Quan Pablo Giori la va compartir amb el grup d’especialistes, un d’ells va afirmar que la foto s’havia fet a la plaça de Sant Jaume. Amb les fotos a la mà i buscant a la premsa de l’època van poder determinar quins castells es van fer aquell dia.

L’avinguda del Portal de l’Àngel, plena a vessar pel concurs de Can Jorba

Una altra de les imatges que s’han pogut identificar és del concurs de castells que organitzaven els magatzems de Can Jorba. De les fotografies criden l’atenció dos aspectes. D’una banda, s’hi poden veure les obres de transformació del carrer. I, de l’altra, l’avinguda es veu plena de gent mirant els castells, una atenció que no era tan habitual en aquella època.