La visibilitat de les dones a la Viquipèdia és clarament inferior a la dels homes. La mitjana de biografies femenines a les diferents edicions internacionals és del 17%, enfront d’un 83% de les dels homes. Les diferències també són visibles per professions. La presència d’entrades sobre dones es dispara en oficis relacionats amb el cos, com la moda i el porno, mentre que les professions científiques i tècniques sumen molts més noms masculins.

L’Espai Viquidones de la Universitat Pompeu Fabra treballa des del 2016 per minimitzar la bretxa de gènere a la Viquipèdia tant pel que fa a la edició i contingut dels articles com a la presència de dones editores, que també és inferior. Aquesta desigualtat és hereva de les enciclopèdies en paper i un reflex de la poca presència femenina a la societat en general.  De fet, per redactar noves biografies cal citar referències externes que validin la informació sobre els personatges, però si els mitjans de comunicació no parlen de dones, la Viquipèdia tampoc ho pot fer.

Som aquí

La 17a edició del festival Escena Poblenou ha apostat enguany per sumar forces amb l’Espai Viquidones en una acció multiplicadora anomenada ‘Som aquí’ per reivindicar la presència de les dones professionals de les arts escèniques a la Viquipèdia. En el marc del festival, s’han organitzat diverses Viquimaratons per mobilitzar editores i editors que vulguin introduir les biografies de les creadores del festival a l’enciclopèdia digital.

Les properes sessions a l’Espai Viquidones seran dimarts 23 i 30 d’octubre a l’aula 54021 de la UPF.