El 26 de gener del 1939 és un dia assenyalat en el calendari de la capital catalana. Després de dos anys i mig, la Guerra Civil espanyola arribava al final i, en una ciutat deserta, les tropes de Franco van entrar a la ciutat per la Gran Via des de l’Hospitalet i Esplugues. Concretament, ho van fer les divisions del cos de l’exèrcit marroquí, comandades pel general Yagüe.

Els comandants de l’exèrcit de la República havien marxat el dia abans i els ciutadans no hi van oposar resistència. Les tropes van trobar una Barcelona que havia patit nombrosos bombardejos i en què escassejaven els aliments.

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”Barcelona sota les bombes” style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/cultura/els-bombardejos-de-la-guerra-civil-a-barcelona-80-anys-despres/|||target:%20_blank|” css=”.vc_custom_1542209372527{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}” el_id=”caixa-vermella”][/vc_column][/vc_row]

Els franquistes van fer coincidir el dia amb una data simbòlica: el 26 de gener del 1641. Va ser la jornada en què les tropes catalanes van guanyar l’exèrcit de Felip IV a la batalla de Montjuïc, en el context de la Guerra dels Segadors. Per als franquistes era una revenja per aquella victòria catalana.