Mercader i la seva mare la cubana Caridad del Río, que havia estat una agent de NKVD –els serveis secrets soviètics– a Barcelona durant els anys 30 del segle passat van tenir un paper clau en la història de la Unió Soviètica amb l’assassinat de Trotski. Ho explicava Eduard Puigventós, doctor en història, en aquest capítol del programa ‘Va passar aquí‘.
Qui era Ramon Mercader?
Ramon Mercader va néixer al carrer d’Illas i Vidal, a Sant Gervasi, al sí d’una família benestant. Però la família va tenir problemes econòmics i es va traslladar al carrer Ample, al barri Gòtic. El pare va haver de fer feines menors, com comptable d’una editorial, i la mare es va sentir atreta pel món de les drogues del Paral·lel i va començar a relacionar-se amb anarquistes. La família es va trencar i la mare va ser tancada al sanatori de Nova Betlem, a Sant Gervasi. En sortir de la clínica, la mare odiava els Mercader i se’n va endur els fills a França.
L’any 1929, Ramon va tornar a Barcelona i es va posar a treballar a l’Hotel Ritz. En aquella època, Mercader ja era comunista. Pertanyia a la Peña Recreativa Miguel de Cervantes, una tapadora de les seves activitats clandestines de les joventuts del Partit Comunista. El grup es trobava en un bar del carrer Guifré, al Raval. Allà, l’any 1935, el van detenir i posteriorment el van empresonar. En aquest tràmit li van fer una fitxa policial amb fotografies i empremtes digitals, cosa que seria clau anys més tard per comprovar la seva autèntica identitat quan s’investigava l’assassinat de Trotski. A França, la mare de Mercader, Caridad del Río va participar en la Unió de Dones Antifeixistes i va ser batejada com la Passionària catalana.
Durant la guerra civil, Mercader va combatre al Guadarrama i a la zona de Madrid. Allà és on, l’hivern de l’any 37 al 38, la seva mare el va anar a buscar i li va oferir la possibilitat de treballar pels soviètics. Ell va acceptar i a partir d’aquell moment va deixar de ser Ramon Mercader per adoptar múltiples identitats falses.
A l’URSS, Stalin s’havia proposat acabar amb Lev Trotski, líder de l’oposició socialdemòcrata russa al règim autoritari estalinista i una figura destacada de la Revolució Russa del 1917 que s’havia girat contra ell. Els serveis secrets soviètics van encarregar Mercader eliminar Trotski, que s’havia exiliat a Mèxic.
Operació per eliminar Trotski
Mercader va viatjar a París on s’havia de trobar amb Sylvia Ageloff, una trotskista nord-americana, per seduir-la i treure-li informació. Tots dos van acabar viatjant a Mèxic on, mica a mica, es va fer veure a l’entorn de Trotski i es va guanyar la seva confiança.
Mercader va organitzar un primer atemptat contra Trotski que va ser un desastre: un munt d’homes armats van entrar a casa seva disparant a tort i a dret, però anaven tan beguts que la única conseqüència va ser una esgarrapada al peu del seu nét.
Davant el fracàs, el grup organitzador, format per Mercader, la seva mare i l’assessor soviètic, van decidir tornar-ho a intentar de manera immediata, però aquest cop amb un atac individual. Mercader va acceptar que el millor situat per fer-ho era ell mateix. La decisió es va prendre el maig de 1940 i l’atemptat es va fer a l’agost.
El dia de l’atemptat, Mercader duia tres armes: un ganivet, una pistola i un piolet. Li va semblar que amb el piolet li podria etzibar un cop sec i matar-lo sense ser descobert per poder fugir. Així ho va fer: Mercader va clavar el piolet al cap de Trotski. Però aquest era un home fort i va tenir temps de fer un crit que va alertar tots els guàrdies abans de perdre el sentit. Mercader va ser detingut. Trotsky va morir l’endemà.
El final de Mercader
Mercader es va passar vint anys a una presó mexicana. Va sortir amb un passaport txecoslovac i va marxar a la URSS, on s’hi va estar uns quants anys. Allà va formar una família i va ser membre de la nomenclatura. Després se’n va anar a Cuba, el lloc de naixement de la seva mare.
Els últims anys de la seva vida trobava molt a faltar Barcelona, l’escenari de la seva infància, i Sant Feliu de Guíxols, el lloc de vacances de la família. Va morir d’un càncer el 1978.