Arriba el cap d’any 2018 i per celebrar-ho hem fet una selecció amb les millors cançons que ha deixat aquest 2018. A continuació et deixem la llista de l’Àrtic per acomiadar el 2018 i donar la benvinguda al nou any 2019.

Día de suerte

Los retrovisores, 2018

Quin títol millor per inaugurar el primer dia de l’any que l’avançament del nou EP de ‘Los Retrovisores’? Amb aquesta alegria d’acords majors, melodia de pop ieié, soul ibèric i empremta retro habitual del grup, l’àlbum transmet el bon humor i postivisme  característics d’aquesta formació barcelonina de vents i ritmes ballarucs, que adora els sons sixties i que més bé sap traslladar-los a l’actualitat sense perdre frescor.

No sabes mentir

Cupido, 2018

‘Cupido’ és la unió del traper de Barcelona Pimp Flaco i la banda indie pop canària Solo Astra. Només han publicat aquest avançament i van presentar-se en directe al Primavera Club, però tot i la seva emergència defineixen el seu projecte com una suma sòlida i amb objectius a llarg plaç. El seu primer disc, que tractarà sobre l’amor a mode personal i conceptual tot fent referència al mateix nom del grup es publicarà al 2019. Però, mentrestant, no ens cansem d’escoltar aquesta cançó pop magnètica, d’estètica també retro, però amb arranjaments molt contemporanis.

Me manipulaste

Monterrosa, 2018

Monterrosa són un duet madrileny format per Rocío Saiz de Las Chillers i l’Enrique, conegut també com Esnórquel DJ. Molt influïts per grups com Mcnamara, Fangoria, Chico y Chica, entre d’altres, presenten ara el segon avançament de l’EP ‘Fauna’, que publicaran al gener. Fan cançons amb enfocament humorístic i festiu, pensades per la pista de ball. Amb tractament un xic superficial en les lletres, però amb rerefons: en aquesta cançó, per exemple, critiquen l’amor possessiu que aspira a canviar l’altre. Un tema que vol ser, alhora, un cant a l’autoestima i a l’autorealització de la dona: tot un himne electro-pop total.

Girls night out

Charli XCX, 2018

L’any 2015, la Charli XCX ja va presentar aquest tema en directe però fins aquest any no s’ha publicat l’enregistrament. Compta amb la producció exquisida de Sophie i Stargate que, juntament amb altres figures productores, l’han acompanyat en les seves noves mixtapes. Ella és una artista que tot sovint comparen amb Avril Lavigne o amb Gwen Stefani pel seu gran registre vocal i fórmules mainstream. Aquesta mezzosoprano britànica del pop, però, fa un pas més enllà i juga i experimenta amb la intenció de passar-ho bé. La podrem gaudir en directe al proper Primavera Sound.

We appreciate power

Grimes, 2018

Podríem pensar que és una cançó sobre l’empoderament femení… però no és el cas. Resulta que el poder del que tracta aquesta cançó és el de la intel·ligència artificial i la seva propera dominació mundial. Escrita des de la perspectiva d’una màquina de propaganda pro-IA, Grimes ha creat aquest nou himne de pop futurista, amb ritme marcial, guitarres rockeres i picades d’ullet a la música industrial, que recorden a NIN. Encara no se sap res del seu proper disc, però amb aquest primer avançament endevinem que s’aproparà cap a l’experimentació i les produccions sintètiques i eclèctiques.

Ultimaybe

1010 Benja SL, 2018

Benja SL és el creador del ‘boofiness’, un terme que utilitza aquest artista per definir l’estat de xoc de sentiments o sensacions contradictòries. De fet, les lletres de l’EP tracten l’ambivalència i la dualitat, però també estilísticament perquè s’hi barregen R&B (amb l’ús de la veu i el ritme) i, alhora, ambient, grime i bases de hip hop. És un treball molt interessant i curiós. ‘Ultimaybe’ és el tema més pop i magnètic de l’EP amb aquest loop de tornada i estrofes.

New human

Aliment, 2018

Entrem de ple al nou post-punk, perquè els gironins ‘Aliment’ acaben de publicar el seu tercer disc, que van presentar fa pocs dies al Sidecar, amb què, de nou, aposten per les guitarres impulsades i els ritmes accelerats però des d’una vessant més fosca, sinistra i crua. Amb molt d’encert i personalitat és un disc realment madur que, com el títol indica -‘Brother’-, és també un homenatge sentit a la germanor i als bons amics. De fet, està dedicat a dos amics que durant la gestació del disc els van deixar, per tenir-los ben presents i per mostrar la força que els transmeten en l’energia de les cançons.

El club dels 27

Nyandú, 2018

‘El club dels 27’ és una cançó que imanta, per tant, vol dir que està molt ben feta. Forma part del tercer disc que han publicat aquest estiu ‘Nyandú’: ‘Fernando Rogelio Estevez‘. Un disc amb què aquest trio de la Torre d’Oristà es consagra com un dels grups de power pop en català més valents i honestos actuals. Autoreferencials i reflexius, amb aquest hit no només volen homenatjar el famós club dels 27 i els anys noranta sinó, també, celebrar tot allò que han fet i viscut junts fins ara i de construir futur plegats, que esperem que sigui ben llarg i feliç.