jocs de taula

Els jocs de taula són una de les activitats infantils i lúdiques més pedagògiques per aprendre i divertir-se en família. Activitats que han superat el pas del temps i que han perdurat generacions per la seva força en crear vincles a través del treball en equip.

Us proposem alguns dels millors jocs de taula per a nens, una selecció de 14 jocs, pensats per a totes les edats, petits i grans, a partir dels 4 anys i més enllà dels 10, que desperten l’enginy, la imaginació, l’estratègia i el càlcul. Una manera educativa de passar unes festes en família, amb els més petits gaudint de la sobretaula.

1. Rummikub

A partir de 4 anys

Es juga entre dos i quatre jugadors, cadascú rep 14 fitxes que no ha d’ensenyar a la resta. S’han d’intentar lligar formant combinacions d’escales i grups. Les escales són agrupacions de com a mínim tres fitxes del mateix color i numerades. Els grups són agrupacions de com a mínim tres fitxes de diferent color i mateixa numeració.

2. Pictionary

A partir de 5 anys

Els jugadors hauran d’endevinar paraules i frases a través de dibuixos del seu equip. Tot plegat amb categories per endevinar objectes, acció, dificultat, persona en què competeixen tots els equips alhora. Un joc ideal per estimular el pensament visual.

3. Parxís inclusiu

A partir de 5 anys

El grup Fabricaires per a la Inclusió, format per persones amb discapacitat, ha creat un parxís inclusiu perquè el puguin fer servir les persones cegues o amb disminució visual.  L’han elaborat a l’Ateneu de Fabricació de les Corts i han fet servir eines de fabricació digital, com ara talladores làser o impressores 3D.

4. Lince

A partir de 5 anys

Lince és un joc d’agudesa visual i reflexos. Consta d’un tauler i més de 500 fitxes amb imatges, i l’objectiu és ser el primer a localitzar la imatge d’una o diverses fitxes al tauler. Cada jugador agafa tres fitxes i ha de buscar-la en el tauler en el menor temps possible.

5. Dobble

A partir de 6 anys

Dobble és també un joc de cartes d’agudesa visual, amb més de 50 símbols, i només un símbol idèntic entre cada carta, que hauràs de buscar. Un joc per treballar l’atenció, la velocitat i l’observació.

6. Quatre en ratlla

A partir de 6 anys

En aquest joc hi participen dos jugadors. L’objectiu és alinear abans que l’altre jugador quatre fitxes del mateix color. Les quatre fitxes poden ser col·locades de forma horitzontal, vertical o en diagonal. 

7. Mikado

A partir de 6 anys

És un joc d’habilitat del control de moviments de la mà i de la motricitat fina. Conté bastonets prims amb diferents colors i línies que sumen diferents punts. Cal anar traient els bastonets sense moure la resta. Poden jugar de dos a quatre persones.

8. Jenga

A partir de 6 anys

Per jugar al Jenga cal molta habilitat per retirar o col·locar blocs d’una torre a la part superior. En total disposem de 54 blocs de fusta que formen pisos de tres en tres i en formació encreuada.

9. Blokus

A partir de 7 anys

Cada jugador col·loca les peces sortint de les cantonades, i només en podrà col·locar-ne una per cada tirada. Un joc d’estratègia que supera qui abans col·loqui totes les peces.

10. Uno

A partir de 7 anys

Un joc que conté cartes especials i comodins. Hem d’anar tirant totes les cartes que tenim a la mà, amb les normes que marca el joc i la clau és cridar “uno” quan només ens quedi una carta i s’ha d’aconseguir col·locar.

11. Trivial Junior

A partir de 8 anys

Un clàssic de les sobretaules, té versions per a totes les edats i es pot jugar individual o per equips. L’objectiu és respondre les preguntes i avaçar amb el dau per aconseguir el preuat “formatget“. Qui els aconsegueix tots i arriba a la casella central, guanya la partida. Cada color correspon a una pregunta sobre un tema diferent.

12. Monopoly

A partir de 8 anys

Els jugadors tiren daus per avançar i superar les proves de cadascuna de les caselles, i cauen en propietats que poden comprar o deixar a la banca. Un joc molt útil per treballar aspectes matemàtics. L’objectiu del joc és obtenir un monopoli de carrers i immobles que ens permetin aconseguir rèdit. 

13. Catan

A partir de 8 anys

Joc d’estratègia i astúcia en què hauràs de posar a prova la teva capacitat per negociar amb la finalitat de colonitzar una illa construint pobles i establint rutes comercials. Disposa d’una versió infantil.

14. Scrabble

A partir de 10 anys

Cada jugador intenta guanyar més punts mitjançant la construcció de paraules sobre un tauler, de forma horitzontal o verticalment i es poden creuar. Amb les paraules que completem guanyem els punts marcats a cada fitxa. Ideal per ampliar el vocabulari dels infants a través del joc.