Jugueu una mica cada dia. Viureu més i sereu més feliços. jo en soc la prova”. Són paraules del divulgador dels jocs de taula Oriol Comas, i ho diu amb coneixement de causa. Els hi ha dedicat tota la vida. “Jugar, fer jugar i parlar de jugar s’ha convertit en la meva professió“. A casa té una col·lecció que supera els 3.400 jocs. “També en regalo molts. La darrera vegada, vaig convidar 20 amics perquè agafessin els que volguessin d’una selecció de 700”.

Comas és l’ideòleg i director del festival Dau Barcelona, la trobada més important del sector al sud del mediterrani que va aplegar 30.000 persones l’edició prepandèmia el 2019, exemple de de la importància de Catalunya en aquesta activitat. El cap de setmana del 20 i 21 de novembre se celebra a la Fabra i Coats la desena edició, l’última en què Comas en serà l'”alma mater”.

Creixement del 30 % amb la pandèmia

“La indústria del joc de taula a Espanya factura tant com el cinema espanyol“, afirma Joaquim Dorca, soci-director i director de màrqueting del Grup Devir, amb seu a Barcelona. Explica que anualment s’editen a l’estat entre 400 i 500 jocs (una xifra que es multiplica per deu si parlem mundialment). Només la seva empresa, la primera editora en espanyol i en català, en treu uns 40 cada any.

La pandèmia “ha accelerat una tendència de creixement” perquè “ha eixamplat la base de jugadors”, diu Dorca, amb un increment de vendes que supera el 30 %. El directiu confirma que “hi ha una rellevància molt forta” dels jocs de taula els darrers 18 mesos, i creu que “totes les raons sociològiques apunten que el joc de taula serà cada cop més important“.

La Maquinària… sobre rodes

Un exemple d’aquest moment àlgid del sector del joc de taula es viu a la botiga La Maquinària, a Sant Andreu, “Comencem a semblar una llibreria, amb una explosió de novetats. Abans això no passava” diu el Joel Garcia, propietari de la botiga. El seu establiment es va originar fa més de tres anys “quan amb el meu fill de quatre anys vam ensopegar amb el Dau… i en vam sortir passades nou hores”. Combina un espai de ludoteca “on es poden anar a provar jocs el dia que tu vulguis” amb la possibilitat de comprar-los. “També és un lloc on trobar persones noves. Aquí hem fet un munt d’amics“, explica Joel Garcia.

Botiga de jocs de taula La Maquinària

Algú que t’expliqui les regles del joc

“El joc de taula és una activitat una mica iniciàtica“, afirma el divulgador Oriol Comas, “algú t’ha d’explicar les regles. No estem acostumats a llegir les instruccions de la rentadora ni sabem com funciona un joc”. Per això són clau trobades com el Dau i establiments on algú t’explica com es juga, “amb temps, paciència i ganes” afirma el jove client de la botiga La Maquinària i també jugador Pol Regàs.

Els jocs de taula ens permeten “participar en una obra de teatre com un actor, construir una història com si fóssim un novel·lista i amb un reglament com si fos un esport“, afirma Joaquim Dorca. Quan estem al voltant d’una taula, “no només juguem” afegeix Joel Garcia, “vivim emocions conjuntament”. A Oriol Comas el que més li agrada “és jugar amb algú al davant, mirar-lo als ulls i enganyar-lo…. o que m’enganyi”.