origen Tots Sants

La festa de Tots Sants, l’1 de novembre, serveix per recordar els difunts i ret homenatge a les persones que ja no ens acompanyen. Per això és tradició aprofitar aquest dia per visitar els cementiris i dur flors a familiars i amics. Però coneixes quin és l’origen de Tots Sants? Sabies que aquesta festivitat de l’endemà de la castanyada té connotacions religioses i alguns punts en comú amb Halloween?

Els orígens celtes de Tots Sants

Tots Sants sorgeix de la cultura celta i la tradició que tenien de recordar els difunts coincidint amb l’arribada del mal temps i el tancament del bestiar. Més concretament, de la festa coneguda com a Samhain. Se celebrava pels volts de l’1 de novembre, durava uns quants dies i un el dedicaven a recordar les persones mortes amb reunions familiars. D’aquest costum van néixer Tots Sants i Halloween.

El paper de la religió a la festa

L’arribada dels cristians al territori dels celtes va afavorir l’exportació de Samhaim a altres terres i amb el pas dels anys va adoptar unes connotacions religioses que originàriament no tenia. Al segle IX, el papa Gregori IV va establir l’1 de novembre com el dia de Tots Sants, una festa per recordar els difunts amb oracions i la visita als cementiris.