Farcides de praliné de coco, melmelada de gerds, nata amb te matxa o crema de festucs; fusions amb pastissos clàssics com el pastís de llimona, el de formatge o el tiramisú i versions que substitueixen la massa tradicional de brioix per massa de croissant o panettone. Són noves versions de la coca de Sant Joan que, segons informa el Gremi de Pastisseria de Barcelona, any rere any criden més la curiositat del consumidor. Tot i això, continuen triomfant les opcions clàssiques de crema confitada, llardons o crema. El gremi preveu que aquest any se’n vendran en tota 1,9 milions, el que suposa un increment del 5 % respecte a l’any passat.

Un any més els pastissers recomanen la tria de la coca artesana versus la tradicional i adverteixen de les grans diferències entre una i l’altra, sobretot “pels conservants químics que porten les industrials per allargar-ne la vida útil”. El president del gremi, Antoni Bellart (Pastisseria Triomf) destaca que la pastisseria catalana assoleix “un nivell altíssim cada diada. No només executant la recepta de forma exemplar, artesana, sinó també creant clàssics nous”.

La Brunells fa la millor coca creativa

I dins el capítol de nous clàssics moltes pastisseries de la ciutat presenten revisions creatives de la coca de Sant Joan. És el cas de la Brunells que, aquest 2024, s’ha proclamat millor coca creativa de Sant Joan en la sisena edició del concurs que es va celebrar el 31 de maig a l’Antiga Fàbrica Damm. És una creació de Miquel Chamorro amb un brioix de llimona, alfàbrega i oli d’oliva, en una versió diferent i refrescant de la nit més curta de l’estiu. La proposta està disponible a la botiga del carrer de la Princesa, 22, en dues mides: la petita, a 4,90 €, i, la gran, a 22 €.

La coca solidària de Panes Creativos i Daniel Jordà

Un any més, el forner Daniel Jordà posa en marxa una campanya solidària coincidint amb la revetlla de Sant Joan. Enguany recaptarà fons per al projecte Acompanya’m, de l’Hospital Sant Joan de Déu. La coca es diu Choc & Cherry i és una combinació de xocolata i cirera. Els diners que es recaptin es destinaran al centre terapèutic i educatiu per a joves menors de 18 anys amb trastorns mentals de complexitat elevada associats a vulnerabilitat clínica, familiar o social. Es pot contribuir amb la causa, ja sigui adquirint la coca o també comprant la recepta escrita per Jordà a un preu de 5 €. Les coques estan disponibles a la seva botiga, plaça de Garrigó 5, al preu de 25 €.

Amb pernil o amb base de panettone i galeta Reus

Una altra pastisseria que presenta novetats cada revetlla és L’Atelier, d’Eric Ortuño i Ximena Pastor. Aquest cop es pot triar entre l’opció salada i la dolça. La primera es presenta amb el nom de Llaminera i és fruit d’una col·laboració amb Ramos Boqueria, empresa familiar de productes ibèrics ubicada al Mercat de la Boqueria. La coca Llaminera és una pasta de full amb pernil de Jabugo. L’interior de la massa de la coca està envernissada amb una crema especial de greix ibèric i trossets de pernil. Cada coca s’acompanya d’un paquet de 50 grams de Jabugo. El preu de venda són 22 €.

La segona novetat és dolça i combina els gustos del millor panettone de xocolata d’Espanya 2022, que va aconseguir L’Atelier, i la versió de la galeta Reus amb què van aconseguir el premi a millor pasta de te artesà d’Espanya 2019. La coca Reus 4.0 “és una coca de panettone”, explica Ortuño, i està farcida de crema d’avellana i caramel salat. “Una síntesi de dos dels premis més importants que ha aconseguit L’Atelier”. El preu d’aquesta versió dolça és de 44 €.

La millor coca de xocolata la fa el Forn Gil

I encara una altra versió per als qui busquin una opció llaminera de coca de Sant Joan. El Forn Gil es va coronar amb el premi de millor coca de xocolata 2024 amb una base de brownie de xocolata 70 %, nous pecanes i cobertura de brioix clàssic i acabat amb un cruixent de pa de pagès amb cacau, nous, pinyons i sucre. La coca per a 6-8 persones es pot trobar a les botigues que Forn Gil té a Las Navas de Tolosa, 263; Bofarull, 49 i Gran Via de les Corts Catalanes, 942. El preu són 35 €.

Farcida amb xocolata de gerds i coronada amb petons de llaminadura

Els pastissers se les empesquen per captar les preferències de la clientela. I és cert que no a tothom li agrada la fruita confitada. Per això la pastisseria Escribà aquest 2024 presenta la coca Llavis de fruita. Està farcida amb xocolata de gerds i decorada amb pinyons i llaminadures artesanes de gerds, pinya, préssec i poma en forma de llavis. Es pot adquirir per 37 € la mida per a 4-6 persones.