És temps de bons propòsits i, qui més qui menys, vol alimentar-se millor. Menjar sa, de forma equilibrada, per sentir-se bé i cuidar el cos. Àlex Blasco, dietista i nutricionista, ha explicat al programa ‘Via 15’ cinc consells per a una alimentació més saludable.
1. Potenciar els aliments d’origen vegetal
Cal reduir els aliments d’origen animal i potenciar-ne els d’origen vegetal, de manera que la font de proteïnes l’obtinguem dels llegums i derivats (llenties, cigrons, mongetes, tofu, soja) que poden substituir la carn.
2. Diferenciar la gana real de la gana emocional
Hem de menjar seguint les sensacions que tinguem de gana i sacietat. És important distingir la gana emocional, que és la que podem sentir en situacions d’estrès, ansietat, avorriment o alegria, de la gana real, que és quan el nostre cos tingui necessitat d’alimentar-se. Per això, hem d’intentar no menjar per impulsos ni cinc cops al dia perquè és el que ens han dit, sinó menjar quan tenim gana.
3. Menjar a poc a poc
Un cop mengem, no ens arriba la sensació de sacietat fins al cap de 20 minuts. Per això és important menjar a poc a poc, mastegant bé. Si mengem ràpid, és més probable que pensem que tenim més gana i acabem ingerint més calories de les que necessitàvem. En canvi, si ens prenem el nostre temps, el cos podrà digerir millor l’àpat i haurem menjat menys.
4. Millor racions petites
Les mides de les racions són importants i, sovint, tendim a menjar massa. És millor posar plats poc abundants i repetir, si cal.
5. No servir als infants més del que necessiten
En el cas dels infants, també cal seguir aquesta recomanació de les racions petites. Sovint els omplim massa els plats i abusem de les quantitats de carn, peix, arròs o pasta, en lloc de fomentar més les verdures i llegums. Cal ajustar la ració al que el nen necessita, no al que l’adult considera que ha de menjar, i això, de retruc, evitarà conflictes perquè no s’acaben el que hi ha al plat.