El consumidor pot arribar a pagar fins a 18 euros per un quilo d’avellanes o d’ametlles crues al mercat. Aquest import està molt lluny del que rep el pagès, que no cobra més de dos euros. Així ho afirma Josep Carles Vicente, responsable d’Organització d’Unió de Pagesos, al programa ‘Via 15’ de betevé. Vicente explica qui i com es decideix el preu dels aliments que comprem.

El preu dels productes, en mans de les empreses alimentàries

“El pagès ha d’acceptar el preu que li marquen les empreses alimentàries si vol vendre el producte”. El responsable d’Organització d’Unió de Pagesos és contundent a l’hora d’explicar qui decideix el preu dels aliments. Vicente posa com a exemple el cas de la síndria. Assegura que el pagès pot rebre 10 cèntims per quilo en el millor dels casos, mentre que després el consumidor arriba a pagar 50 cèntims com a mínim per cada quilo d’aquesta fruita.

Un observatori per fixar els preus mínims dels aliments

Per evitar aquestes rebaixes de preus, Vicente reclama la creació d’un observatori que fixi quin és l’import mínim que s’ha de pagar als productors. D’aquesta manera, assegura que els pagesos es podrien defensar dels imports abusius que els plantegen les empreses alimentàries.