És temps de bons propòsits i, qui més qui menys, vol alimentar-se millor. Menjar sa, de forma equilibrada, per sentir-se bé i cuidar el cos. Àlex Blasco, dietista i nutricionista, ha explicat al programa ‘Via 15’ cinc consells per a una alimentació més saludable.

1. Potenciar els aliments d’origen vegetal

Cal reduir els aliments d’origen animal i potenciar-ne els d’origen vegetal, de manera que la font de proteïnes l’obtinguem dels llegums i derivats (llenties, cigrons, mongetes, tofu, soja) que poden substituir la carn.

aliments origen vegetal

2. Diferenciar la gana real de la gana emocional

Hem de menjar seguint les sensacions que tinguem de gana i sacietat. És important distingir la gana emocional, que és la que podem sentir en situacions d’estrès, ansietat, avorriment o alegria, de la gana real, que és quan el nostre cos tingui necessitat d’alimentar-se. Per això, hem d’intentar no menjar per impulsos ni cinc cops al dia perquè és el que ens han dit, sinó menjar quan tenim gana.

3. Menjar a poc a poc

Un cop mengem, no ens arriba la sensació de sacietat fins al cap de 20 minuts. Per això és important menjar a poc a poc, mastegant bé. Si mengem ràpid, és més probable que pensem que tenim més gana i acabem ingerint més calories de les que necessitàvem. En canvi, si ens prenem el nostre temps, el cos podrà digerir millor l’àpat i haurem menjat menys.

consells alimentacio saludable

4. Millor racions petites

Les mides de les racions són importants i, sovint, tendim a menjar massa. És millor posar plats poc abundants i repetir, si cal.

5. No servir als infants més del que necessiten

En el cas dels infants, també cal seguir aquesta recomanació de les racions petites. Sovint els omplim massa els plats i abusem de les quantitats de carn, peix, arròs o pasta, en lloc de fomentar més les verdures i llegums. Cal ajustar la ració al que el nen necessita, no al que l’adult considera que ha de menjar, i això, de retruc, evitarà conflictes perquè no s’acaben el que hi ha al plat.

consell menjar saludable