La Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física ha acordat avui amb el sector esportiu català l’impuls d’un Pla Nacional per a la Reactivació de l’Esport i l’Activitat Física a Catalunya davant dels efectes del coronavirus. L’acord es tradueix en una injecció de 61,5 milions d’euros durant el que queda d’any per preservar l’activitat esportiva i de totes aquelles entitats i institucions que la duen a terme.
Una reunió amb tot l’esport català
La reunió, feta de manera telemàtica, ha estat presidida pel secretari general de l’Esport i de l’Activitat Física, Gerard Figueras, i han participat una setantena de representants del món federatiu, associatiu, institucional, públic, privat i professional que d’una manera o altra formen part del panorama esportiu català.
La reunió s’ha traduït amb l’acord per la creació d’un pla nacional per aglutinar i coordinar tot un conjunt d’accions i mesures per tal de revertir els efectes esportius, econòmics, laborals i socials que està generant l’estat d’alarma creat pel coronavirus. En aquest pla hi ha la Generalitat, les Diputacions, els Ajuntaments i totes les institucions i entitats del món esportiu. El pla suposarà la injecció d’un total de 61.571.00 euros, dels quals 51.571.000 es vehicularan a través de programes i subvencions adreçats al teixit esportiu i 10 milions a través d’un crèdit directe a entitats esportives entre el Consell Català de l’Esport i l’Institut Català de Finances.
Durant la seva intervenció, Gerard Figueras ha afirmat que “cal fer front a la situació i creem aquest document que anirà incorporant les aportacions que facin els agents esportius”. Tots aquests recursos, econòmics i jurídics, van adreçats a esportistes, clubs federacions, consells esportius, Ajuntaments i organitzadors d’actes esportius.
Altres propostes
A més de la injecció dels 61 milions d’euros, la Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física ha proposat diverses mesures, que caldrà sol·licitar al govern estatal, a través del Consell Superior d’Esports, com ara el no cobrament de les quotes bancàries de les operacions de finançament que ja tinguin contretes les entitats esportives mentre no puguin recuperar l’activitat i la creació d’una línia d’ajuts específica per als treballadors autònoms del sector de l’activitat física i l’esport; la creació d’un tipus d’IVA esportiu del 10 % en relació amb la prestació de serveis vinculats en l’esport i l’activitat física; la deducció en la declaració de l’IRPF de la totalitat de les quotes abonades pels associats i abonats a qualsevol tipus de centre esportiu. Totes aquestes mesures estan descrites en el Pla Marshall presentat per la Unió de Federacions Esportives de Catalunya en el qual es reclamava un fons d’urgència de 25 milions d’euros.
Els clubs barcelonins, presents a la reunió
A la reunió, convocada per la Secretaria General de l’Esport, hi ha participat una setantena d’entitats i institucions. Pel que fa a la ciutat de Barcelona hi eren, entre d’altres, el FC Barcelona, el RCD Espanyol, l’Ajuntament de Barcelona, el grup DiR, el Consell de l’Esport Escolar de Barcelona, la Volta Ciclista a Catalunya, l’Associació Esportiva, el Club Natació Atlètic-Barceloneta o el Circuit de Barcelona-Catalunya.
La valoració de Rubén Peris, president de la Volta
La valoració de Julián García, president del CN Atlètic-Barceloneta