El Barça B està d’aniversari. Un 12 de juny del 1970, avui fa 50 anys, es va fundar el Barça Atlètic, que es va convertir en el segon equip de futbol del FC Barcelona. La fundació del filial blaugrana va arribar de la fusió de dos filials que tenia el club, el Club Esportiu Comtal i l’Atlètic Catalunya. L’equip va militar a Tercera Divisió.

Agustí Montal impulsa el Barça Atlètic

Va ser sota el mandat del president Agustí Montal que es va fundar el Barça Atlètic. L’entrenador d’aleshores del primer equip l’anglès Vic Buckingham va entregar un informe al president aconsellant la fusió dels dos filials i Montal així ho va fer. Creant d’aquesta manera el Barça Atlètic.

El novembre del 1990, quan la llei de l’esport va obligar a canviar el nom, l’equip es va denominar FC Barcelona B. Més endavant, a les temporades 2008/09 i 2009/10 es va dir FC Barcelona Atlètic i des de l’any 2010 el nom oficial és el de Barça B.

El Barça B alimenta el primer equip

L’equip ha arribat a jugar en tres camps. El de la Fabra i Coats, el Miniestadi i ara en el Johan Cruyff. El que no ha canviat mai ha estat la filosofia de l’equip, nodrir de jugadors el primer equip. Han estat un bon grapat els futbolistes que han fet al salt al Camp Nou. El primer va ser José María Laredo i després l’han seguit jugadors com Tente Sánchez, Carrasco, Amor, Guardiola, Xavi, Puyol, Víctor Valdés, Iniesta i Messi, per anomenar alguns dels més destacats.

Pel que fa a entrenadors, el primer va ser Josep Seguer i després n’han vingut una bona colla. Entre els més destacats, Laureano Ruiz, Quique Costas (el que més partits ha dirigit el filial amb 418), Juande Ramos, Josep Guardiola, Luis Enrique i l’actual, que és Garcia Pimienta.

Ha aconseguit vuit ascensos

El Barça B ha militat en diverses categories. 23 vegades a Segona Divisió, 22 a Segona B, 4 a Tercera i una a Regional Preferent. Durant aquests 50 anys, el Barça B ha viscut vuit ascensos. El primer va ser la temporada 1972/73, de Preferent a Tercera, i l’útlim la temporada 2016/17 de Segona B a Segona.