D’atletes d’elit, n’hi ha molts. Que puguin aconseguir un rècord, també. Però triar-los i que aconsegueixin una bona marca a la teva marató, això ja no és tan fàcil, sobretot si hem de tenir en compte el pressupost amb què es disposa. La Marató de Barcelona té clar que aquest 2019 busca rècord de la prova masculina, però per fer-ho ha de disposar de bon “material”; atletes capaços de fer-ho. Però, com s’escullen aquests corredors?

Primer de tot, previsió

Fer una marató suposa molts mesos de preparació.

Per als organitzadors, que han de començar a perfilar amb temps tots els detalls, i per als qui han de participar i superar els 42,195 quilòmetres, perquè acostumen a començar a preparar-la amb mesos d’antelació. Per aquest motiu, Gerardo Prieto, coordinador dels atletes d’elit de la marató de Barcelona, viatja sis mesos abans a Kènia per saber quins atletes d’elit estan disposats a córrer-la, i quins estan en disposició de fer un bon paper.

Contacte humà amb els atletes d’elit

Gerardo Prieto considera “molt important el contacte humà perquè es tracta de persones”. Per aquest motiu destaca com de vital és el contacte directe amb els atletes d’elit, els entrenadors i els representants.  D’altra banda, a l’hora de triar els corredors, és evident que “el cronòmetre no enganya, et diu qui està bé i qui malament, però les estadístiques s’han de prendre amb prudència perquè el rendiment no depèn només de la forma física sinó també de l’actitud de cada atleta”.

Entrenament d'atletes d'elit a Kènia prèvia marató Barcelona

El pressupost

És evident que la qüestió econòmica és molt important. Barcelona no té un pressupost gaire elevat, sobretot comparant amb les maratons europees de primavera com Londres, París o Rotterdam, entre d’altres. Per aquest motiu, Cristian Llorens, director tècnic, destaca que “per això hem de buscar l’atleta que està despuntant, buscar el planter, buscar La Masia de l’atletisme”.

Objectiu: rècord masculí

Després d’haver aconseguit els rècords femenins els anys 2016 i 2017, Cristian Llorens ho té molt clar: “No ens amaguem, el nostre objectiu principal és fer el rècord masculí de la prova, batre el 2 h 7 min 30 s de Jackson Kotut del 2010“. El nou recorregut, més ràpid, pot permetre millorar marques. I no descarten millorar també la plusmarca femenina que fa dos anys Helen Bekele va aconseguir rebaixar per deixar-la en 2 h 25 min i 4 s.