marato barcelona 2022

La Marató de Barcelona 2022 posarà a prova milers de corredors el proper 8 de maig. La cursa es podrà seguir íntegrament en directe a betevé, amb una programació especial des de les 7.40 h fins que l’últim participant creui la línia d’arribada, al voltant de les 14.30 h. Els 42 quilòmetres i 195 metres que hauran de córrer els participants són un repte esportiu que requereix una preparació prèvia i una condició física privilegiada, mesos d’entrenament que aquest diumenge, 8 de maig, caldrà posar en pràctica pels carrers de Barcelona.

Si t’has inscrit a la Zurich Marató de Barcelona 2022, aquí tens 10 consells bàsics per afrontar amb èxit la prova. El portal especialitzat Blogmaldito Running Pub recull una extensa llista de recomanacions abans de disputar la Marató de Barcelona:

1. Arriba amb temps a la sortida

Pot semblar absurd, però és molt important evitar nervis per un hipotètic retard a l’hora d’arribar al teu calaix de la sortida. La millor manera d’arribar a la zona de sortida, a les Torres Venecianes, és amb transport públic. Desplaçar-te amb cotxe fins a la zona de la plaça Espanya pot generar-te problemes per estacionar el vehicle privat. La nostra recomanació és que agafis un d’aquests mitjans de transport públic:

  • Metro: L1 i L3, parada d’Espanya. És la millor opció.
  • FGC: Plaça d’Espanya.
  • Renfe: hauràs de baixar a Sants Estació i caminar uns 15 minuts o agafar el metro.
  • Bus: no és una opció recomanable segons la mateixa TMB. Hi haurà alteracions del servei des de les 6.30 h.

2. No facis experiments ni amb la roba ni l’alimentació

És molt important no innovar ni fer experiments just el dia de la Marató de Barcelona. L’alimentació és un punt clau per afrontar amb garanties els 42 km de recorregut, per tant, no facis un esmorzar especial respecte al que ja has pogut fer en altres competicions semblants. També es important que facis servir roba còmoda i que ja hagis utilitzat en els entrenaments previs a la cursa.

També hauràs d’anar amb compte amb els complements (rellotge, escalfadors, auriculars, pulsòmetres…). Consigna clara: el dia de la Marató de Barcelona no és el dia per fer proves.

3. Fes un bon escalfament previ

No caldria dir-ho, però mai no passa res per recordar-ho. Fer un bon escalfament et permetrà arrencar de la millor manera possible la Marató de Barcelona i no tenir cap ensurt amb una lesió o molèstia.

4. Tots els avituallaments són importants

Saltar-se un avituallament és una de les errades més comunes entre els participants de la Marató de Barcelona. Encara que no tinguis set o gana, no hauries de saltar-te cap avituallament. A partir del quilòmetre 5 tindràs el primer punt d’avituallament de tot el recorregut i també tindràs a la teva disposició assistències mèdiques.

5. Una bona estratègia de cursa a la Marató de Barcelona

La Marató de Barcelona té un recorregut força ràpid però no és un circuit pla. De fet, la principal recomanació que fan els experts és ser un pèl conservador en l’inici de la prova, especialment en els primers cinc quilòmetres. Des de la sortida fins a la travessera de les Corts s’alternen petites pujades amb zones on es pot anar al ritme que t’hagis marcat. És important no forçar el teu ritme en les baixades del primer tram de recorregut. A partir del quilòmetre 25, és on entrarà a escena l’entrenament previ que hagis fet.

6. El front marítim i el litoral et faran patir: no estàs sol

Mentalitza’t. Una de les parts més dures de la cursa arribarà a la zona del litoral barceloní i del front marítim. En aquesta edició, a més a més, la calor hi tindrà un paper encara més important. El vent pot ser clau en aquest tram (del quilòmetre 32 al 35) i, si bufa fort, hauràs de buscar un grup ampli de corredors per protegir-te.

7. El descans: un factor cabdal

El descans abans d’una marató és cabdal. I quan diem “descans” ens referim al de la nit prèvia però també al de tota la setmana. Si pots, la nit abans de la Marató de Barcelona hauries de dormir més de vuit hores. Si els nervis et dificulten dormir, sempre pots optar per fer una bona migdiada la tarda de dissabte. Durant la setmana prèvia, has de ser conscient que tot el que no t’hagis entrenat abans ja no servirà de res. De fet, és millor no carregar les cames amb entrenaments exigents.

8. Memoritza frases motivadores per als moments durs

Trobar elements motivadors per a quan arribin els moments durs és una bona tècnica per afrontar els trams de més complicació. Hi ha qui opta per memoritzar frases motivadores i d’altres recorren a records de tot l’esforç i sacrifici dels mesos anteriors per arribar a la cursa. La Marató de Barcelona és pura psicologia. Els punts d’animació també et serviran d’ajuda.

9. Prevenir els possibles fregaments amb vaselina

Un dels principals maldecaps de molts corredors són els fregaments de les zones més sensibles del cos. És per això que pot ser de gran ajuda untar-te amb vaselina zones com el pit, les aixelles o l’entrecuix, a banda de fer servir roba còmoda i usada.

10. Ets una persona privilegiada: gaudeix!

Córrer la Marató de Barcelona és un autèntic goig i privilegi. Gaudeix de cada metre. Deixa’t embolcallar d’un ambient màgic i d’una ciutat preciosa com Barcelona. Renuncia si cal a una marca personal per poder acabar en condicions la prova.