Què està passant
L’escalfament global no s’atura i Barcelona el pateix especialment per l’efecte illa de calor i perquè a la Mediterrània l’increment és més significatiu. Des de 1950 a Catalunya el termòmetre està pujant 0,25 ºC per dècada i plou entorn d’un 20 % menys a les capçaleres dels rius. A la resta del territori, tret del sud, la quantitat de precipitació és més o menys la mateixa però plou menys vegades i més intensament, fet que incrementa el risc d’erosió.
Com més temperatura i menys humitat, més risc d’incendis forestals. La superfície de bosc a Catalunya és del 64 %. Els bombers estan preocupats pel que anomenen el gran incendi dels Pirineus.
El clima ha canviat i la calor anirà a més
“El ritme en què està canviant la temperatura a escala global no té precedents. És un ritme molt, molt accelerat”
“El que es preveu és que aquesta situació es vagi accelerant i que, per tant, tinguem unes repercussions difícils de preveure en alguns casos”
Marc Prohom, cap de l’Àrea de Climatologia del Servei Meteorològic de Catalunya
La pujada del termòmetre és un fet i s’està accelerant a tot el planeta. És una evidència científica que no es pot negar
L’escalfament es manifesta també amb onades de calor
Es considera que hi ha una onada de calor quan la temperatura supera els 33 ºC durant tres dies seguits o més. Cada vegada són més freqüents i duradores.
Quan la calor no deixa dormir
Vols saber quantes nit d’insomni has patit al llarg de la teva vida?
Més nits tropicals i tòrrides
El 1914 l’Observatori Fabra va registrar cinc nits tropicals (entre 20 i 24 ºC). El 2018 n’hi va haver 52 i quatre de tòrrides (25 ºC o més).
Menys pluges i més intenses
Plou menys i quan ho fa la precipitació és molt més intensa i erosiona més ràpidament el territori. Des del 1950 ha plogut entorn d’un 20 % menys a les capçaleres dels rius i es preveu una reducció d’un 40 % per a finals de segle en el pitjor dels escenaris. Aquesta disminució redueix el cabal d’aigua dels pantans i té conseqüències sobre els ecosistemes.
Més incendis i més ràpids, intensos i devastadors
“Per molts recursos que hi posis, ja no els apagaràs. Ens superen la capacitat d’extinció”
Marc Castellnou, cap de l’Àrea dels Grups d’Actuació Forestal
L’escalfament global afecta la funció de mars i oceans
L’escalfament global està modificant la funció de mars i oceans en el cicle de l’aigua i l’intercanvi d’energia calorífica amb l’atmosfera. La temperatura de l’aigua va en augment, el desglaç dels pols s’accelera i el nivell del mar està pujant. La concentració de CO2 dissolt en mars i oceans emès per l’activitat humana fa que l’aigua sigui cada vegada més àcida, fet que afecta greument la fauna i els ecosistemes marins.