La segona jornada de vaga a les biblioteques de Barcelona aquest dilluns ha tingut un seguiment per sobre del 90 per cent, segons el Comitè d’Empresa del Consorci de Biblioteques de Barcelona. Els treballadors han confirmat que fins a 37 biblioteques s’han sumat a les aturades parcials de 15.30 a 18 h. El comitè assegura que no s’ha arribat a cap negociació amb la direcció.
Avui molts pares i estudiants, els usuaris que més acostumen a utilitzar aquest equipament per fer els deures a la sortida de classe, han d’esperar que les biblioteques tornin a obrir portes, a partir de les 18 h. La majoria han entès els motius dels treballadors del Consorci de Biblioteques i molts han signat en favor del manifest en què demanen una biblioteca pública de qualitat. La propera aturada serà el dilluns 17 de juny de 18 a 20 h, després de l’aturada d’aquest dilluns i la del 27 de maig.
Usuaris signant i donant suport a la vaga a les Biblioteques de Barcelona#defensembibliosbcn pic.twitter.com/YHDWsw3Dr6
— Helena Vilardell (@hvilardell) June 3, 2019
El Consorci de Biblioteques, crític amb el comitè
Per la seva banda, el gerent del Consorci de Biblioteques de Barcelona, Ramon Bosch, ha confirmat que no s’ha produït cap negociació des que va començar la primera jornada de vaga, el 27 de maig. Assegura que la seva proposta és un increment progressiu de la plantilla d’un 5 % fins al 2020, que suposaria 20 treballadors més. Però remarca que per negociar aquesta xifra cal que es constitueixin els nous òrgans de govern tant a l’Ajuntament de Barcelona com a la Diputació. Sobre el protocol de seguretat, Bosch està convençut que es podran posar d’acord de seguida.
Durant la negociació que va tenir lloc el 22 de maig al Departament de Treball, els sindicats van considerar insuficient la proposta del Consorci, ja que havien demanat un augment d’entre el 10 i el 15 % de la plantilla per aturar la convocatòria de vaga. Per Bosch, es tracta de demandes “inassumibles” que comporten “la contractació en un període gairebé immediat d’entre 40 i 60 treballadors” i que actualment no es disposa del pressupost per fer-ho possible.
Denuncien una situació de precarietat
Els treballadors recullen les seves demandes en el manifest En defensa de les biblioteques públiques de Barcelona, en què denuncien les necessitats més urgents d’aquest col·lectiu. Asseguren que sis mesos després del primer text en què van denunciar la precarietat que viuen la situació ha empitjorat.
Es queixen que el Consorci dilata l’aplicació i el desenvolupament del conveni col·lectiu, que no tenen cap de recursos humans ni tampoc cap interlocutor directiu vàlid per negociar. Tot i ser un dels serveis més ben valorats per la ciutadania, critiquen que les biblioteques no estan dotades del personal suficient, que la majoria de la plantilla és interina i que les condicions laborals que tenen són “extremament precàries”, fins al punt de no saber ni horaris ni destinacions d’una setmana a l’altra.
Entre les queixes que recull el manifest també hi ha la situació d’indefensió dels treballadors, que afirmen que són víctimes de situacions violentes i agressions per part dels usuaris i també d’assetjaments i furts a les instal·lacions. Galvan afirma que situacions com aquestes s’acostumen a resoldre posant un vigilant de seguretat, mentre que els treballadors reivindiquen que “figures més inclusives com mediadors o educadors socials anirien molt millor”.
A banda de les condicions laborals, els empleats també denuncien la manca d’un pla de foment de la lectura i critiquen la manca de rumb en la gestió d’un servei en què influeixen fins a sis administracions diferents.
Durant la primera aturada del 27 de maig la portaveu del comitè d’empresa, Eva Galvan, va explicar que veuen “perillar” la continuïtat del servei per falta de personal. “Treballem sota mínims”, afirma. En aquest sentit, va assegurar que “s’estan agafant moltes baixes per estrès perquè les plantilles no arriben” i es va queixar, per exemple, que “el que no pot ser és que una biblioteca de 500 metres quadrats es quedi amb dues persones”.