Museu Picasso protesta vaga

Els treballadors del Museu Picasso han congelat la vaga que havien convocat, de manera indefinida, des d’aquest dimarts. Segons ha confirmat a betevé el sindicat Solidaritat i Unitat dels Treballadors (SUT), es tracta “d’una suspensió temporal“, tot i que apunten que “la vaga segueix administrativament convocada“. Segons ha explicat el sindicat, es tracta “d’una decisió presa en assemblea” perquè, apunta, “l’empresa ha substituït, amb nous treballadors, els llocs de feina afectats per qui ha fet vaga“.

Aquesta situació, segons ha denunciat el SUT, és “una vulneració del dret de vaga“, a la qual els treballadors donaran resposta. Amb tot, el SUT no ha precisat ni quina resposta serà ni quan, perquè, ha apuntat, “es decidirà en una assemblea” properament.

Des d’aquest dimarts, la protesta havia afectat diferents serveis: la venda d’entrades, l’atenció al públic i el personal de la sala, que el museu té subcontractats a l’empresa MagmaCultura. Els treballadors han penjat una pancarta a les portes del centre que diu: “Contra els abusos de la subcontractació, vaga indefinida”.

Segons el Museu Picasso, el centre ha obert aquest dimarts amb normalitat perquè “no tothom ha fet vaga”. A les portes de l’equipament s’han organitzat piquets informatius per explicar als visitants les seves reivindicacions.

Les demandes dels treballadors

La principal demanda dels treballadors és que els canviïn la categoria perquè segons diuen ells fan la tasca d’informadors mentre que el contracte diu que són únicament controladors. El sindicat ha explicat que els treballadors cobren un sou anual de 12.000 euros i amb el canvi de categoria se’ls incrementaria.

Altres reivindicacions de la plantilla són contractar de forma indefinida tot el personal i respectar el dret preferent d’incorporar a la feina els treballadors que estan en excedència perquè segons expliquen els treballadors hi ha represàlies quan algú la demana. L’altra queixa que tenen és sobre el calendari laboral. Diuen que està sotmès a modificacions de forma reiterada, i per aquest motiu demanen que es fixi un calendari estable.

MagmaCultura es defensa

L’empresa MagmaCultura ha emès un comunicat en què assegura que “continua sense entendre els motius de la convocatòria de vaga”. Assegura que aplica “estrictament” el conveni del lleure sociocultural, “que marca les funcions i categories del personal que atén el públic”.

L’empresa ha assegurat que “la majoria de professionals del Museu Picasso” han treballat amb normalitat aquest dimarts i que el centre funciona “sense cap tipus d’incidència”. També subratlla que la vaga “no ha estat convocada pels sindicats amb representació al Museu Picasso, sinó per un grup liderat per col·lectius externs al museu”.

Els treballadors de MagmaCultura ja han fet més vagues

Fa més d’un any alguns museus de la ciutat, entre els quals el Picasso, el MACBA, el CCCB i la Sala Ciutat, van fer diverses aturades per reclamar millores laborals a l’empresa MagmaCultura. Llavors SUT va denunciar que en una de les aturades al Picasso es va vulnerar el dret de vaga de la plantilla perquè es van contractar treballadors en substitució dels vaguistes.