L’Ajuntament de Barcelona ha interposat una multa de 9.000 euros a un propietari per cobrar un lloguer abusiu per un pis de Sant Antoni. Es tracta de la primera sanció municipal per incomplir la Llei de regulació de lloguers, en concret per un contracte que excedia el límit de l’índex de preus de referència. Els tres llogaters de l’habitatge pagaven uns 250 euros de més que han deixat de pagar i exigeixen el retorn del sobrecost.

De 950 a 1.200 euros

Els afectats es van instal·lar a un pis del carrer de Viladomat a la tardor. Quan van revisar el contracte de lloguer van descobrir que l’arrendador l’havia alterat dues dades per cobrar-los més. En primer lloc, va posar el contracte al seu nom, quan la propietat és d’una persona jurídica. En segon lloc, el document no feia referència al preu del contracte anterior, incomplint la Llei 11/2020 que regula els lloguers.

Els llogaters van comprovar que el contracte anterior era de 950 euros després de fer una instància a l’Incasòl. Per això, van interposar una denúncia a l’Ajuntament, que fa unes setmanes va imposar una sanció de 9.000 euros per contracte il·legal.

Recurs judicial i autoreducció del lloguer

Amb aquesta informació, els afectats han reclamat al propietari el retorn del sobrecost i una rebaixa del lloguer. Davant la negativa de l’arrendatari, han interposat una demanda judicial per reclamar el retorn de quantitats que els han cobrat de més durant els darrers mesos, i un preu ajustat a la regulació.

De moment, els llogaters han decidit fer una autoreducció del lloguer i des de l’agost paguen 950 euros.

L’Ajuntament diu que cobrar lloguers abusius “no surt a compte”

La regidora d’Habitatge, Lucia Martín, ha assegurat en una piulada a Twitter que aquesta primera sanció deixa clar que cobrar lloguers abusius no només és il·legal, sinó que “no surt a compte”.

Segons fonts municipals, a banda d’aquesta sanció de 9.000, també s’ha obert un altre expedient sancionador, i hi ha altres casos en estudi.