Havia de ser un debat sobre els reptes tecnològics de futur de les empreses barcelonines. Representants de les cinc candidatures que es presenten a les eleccions de la Cambra de Comerç de Barcelona han estat convidats per l’associació 22@Network per parlar d’innovació, desenvolupament empresarial i el potencial del districte 22@. Finalment, però, el protagonisme se l’ha endut l’edifici que l’Ajuntament i la Cambra de Comerç han anunciat que compartiran a partir del 2022 i que s’ubicarà, justament, al 22@.

Les crítiques més enceses les ha fet el candidat Ramon Masià, que ha denunciat que des de l’any 2010 la cambra “no té ingressos”. Masià ha explicat que el projecte de construcció d’una seu nova és “de quan la cambra tenia un pressupost anual de 50 milions d’euros”. Segons Masià, ara “estem retallant personal i potser haurem de retallar més. No necessitem 22 plantes. Hauríem de renegociar i marxar. Rectificar és de savis. Això és una ruïna”.

Aquesta opinió és compartida en gran mesura per l’empresari José María Torres, membre de la candidatura conjunta Crous i Torres: “A mi em sembla fantàstic que vinguem al 22@. El que em preocupa és si aquesta operació hipotecarà el futur de la cambra, com es finançarà i per què no s’ha comptat amb el ple”. Jordi Domingo, de la candidatura sobiranista Les Cambres: Eines de País, s’ha qüestionat el moment triat per anunciar el projecte, “quatre dies abans de les eleccions”. Segons Domingo “aquest tema fa feredat per les circumstàncies. Aquí el que ha mancat és transparència i aplicació de l’ètica”.

L’única candidatura favorable al projecte és la de Carles Tusquets. La representant de la candidatura, Silvia Sorribas, ho ha qualificat de notícia “molt positiva. Creiem que és un reflex de cap on ha d’anar la cambra”.

60 cadires, de les quals només 40 s’escullen per vot directe

Les eleccions a la Cambra de Comerç de Barcelona se celebraran presencialment el 8 de maig i per via telemàtica del 2 al 7 de maig. El ple de la institució es compon de 60 cadires, de les quals només 40 es designen per vot directe. 14 membres són escollits per les empreses que fan una aportació econòmica més alta. L’aportació mínima és de 75.000 euros per any natural de mandat. Les sis cadires restants són elegides a proposta de les organitzacions empresarials, territorials i intersectorials més representatives, com ara Foment o PIMEC.

El sistema d’elecció ha rebut les crítiques de la candidatura 50a50, la primera candidatura íntegrament femenina a entrar a la Cambra de Comerç. L’empresària Carol Daunart creu que cal “valorar si les cadires que es paguen poden tenir o no dret a vot. Pensem que estan impedint que la cambra sigui un ens representant del teixit empresarial”, ha considerat.