La crisi sanitària pel coronavirus ha condicionat la vida dels ciutadans en molts sentits i un d’ells són els plans estivals. Segons dades del Baròmetre municipal, la meitat dels barcelonins que volien marxar de vacances han canviat de plans i, d’aquests, un 33 % es quedaran a Barcelona. Les raons principals són la incertesa econòmica i el risc davant de possibles nous rebrots.
Fugida cap a la segona residència
El professor d’Economia de la UOC, Pablo Díaz, explica que una tendència clara d’aquest estiu és el trasllat a segones residències: “hi ha molta gent que s’està escapant”. El confinament s’ha viscut “de manera claustrofòbica” a les primeres residències i aquells que han tingut l’oportunitat de marxar a les segones ho han fet, ja que són espais més oberts. Alguns, explica Díaz, s’han escapat un cap de setmana i ja no han tornat.
El confinament s’ha viscut “de manera claustrofòbica” a les primeres residències i aquells que han tingut l’oportunitat de marxar a les segones ho han fet.
Aquesta situació conviurà amb una altra: la dels barcelonins que es quedaran a la ciutat i que, per tant, col·laboraran amb l’economia local. La dinàmica que s’ha trencat completament és la dels viatges internacionals. Segons els experts, sortir a l’estranger es percep encara com un risc i les xifres ho confirmen: del 27 % de barcelonins que pensaven marxar fora d’Espanya, només ho farà un irrisori 1 %. D’aquests, es calcula que la majoria aniran en països veïns com Itàlia o França, zones que es perceben amb un risc similar al de Catalunya.
Pel que fa als ciutadans que tenien intenció de viatjar per la resta de l’Estat, la tendència va a la baixa i s’ha passat del 27 per cent al 17 i mig per cent. Els percentatges dels que volien quedar-se a descansar a Catalunya es mantenen en el 21 per cent.
Un sector molt tocat
El sector turístic és un dels més perjudicats per la crisi: “Va ser dels primers que es va confinar, és dels que ho ha passat més malament i ho està vivint amb molta incertesa”. És l’anàlisi que fa l’expert en turisme de la UOC, Pablo Díaz, que apunta que les destinacions que atrauran més turisme aquest any a Catalunya són les de muntanya, la Costa Brava i l’Ebre.
Turisme sènior
Des de la UOC apunten que un dels col·lectius que més ha patit la pandèmia és el de la gent gran. “Molts tenien por” afirma Pablo Díaz Luque i el fet de ser població de risc, afegeix, ha fet que visquin “aïllats en el confinament”. Per això, aconsellen pensar paquets turístics segurs per a aquestes persones perquè, segons Díaz, és probablement un grup que més necessita marxar de vacances, per “salut física, però sobretot mental”.