A la plaça de les Glòries, aquest turista intenta fotografiar la Torre Agbar i l'entorn sense que hi apareguin obres. A La Pedrera, encara és més complicat. Una gran lona publicitària en tapa la façana i aquí és impossible que no s'agafi part de la bastida. Més exemples: a la llarga reforma del recinte històric de l'Hospital de Sant Pau o de la Sagrada Família, aquest 2014 s'hi han sumat les reurbanitzacions del passeig de Sant Joan, del passeig de Gràcia, Balmes, el Paral·lel o la plaça de les Glòries. MARIE STEFANAGGI "Bàsicament he passejat pel centre històric. Però és veritat que a les avingudes hi ha moltes obres. Al costat del nostre hotel, també." NOELIA DÍEZ "Es normal que las haya. Claro que me toca a mi, estamos en febrero y dices ostras me ha tocado a mí pero es que hay que hacerlas." En total, són una desena d'actuacions que coincideixen durant molts mesos. ANTONI VIVES, regidor d'Hàbitat Urbà "En aquest cas hi ha hagut un condicionament pressupostari. Però això fa que un cop obtingut el plaset d'una majoria suficient a l'Ajuntament hagim pogut tirar aquestes obres ara mateix i pel que queda de mandat." A més, tant el funicular com el telefèric estan ara mateix tancats per tasques de manteniment. Els responsables diuen que aquests són els mesos amb menys usuaris. CARLOS SÁNCHEZ, cap d'explotació "Y lo segundo por un tema de disponibilidad de las empresas especialistas de transporte por cable. Ahora mismo las estacions de esquí estan abiertas y tenemos mayor disponibilidad de estas empresas." ALEX BRAUND "Aquest és el segon lloc que he trobat tancat avui. El telefèric també està tancat. És una pena." Vist això, les agències de viatges han hagut de modificar part de les rutes i substituir la visita panoràmica del telefèric per una degustació de plats tradicionals al Poble Espanyol. IMMA SANCHA, Julià Travel Barcelona Hi ha canvis que són més difícils com és el tema de la rehabilitació de la façana de la Pedrera. En aquest cas, nosaltres ens replantegem variar una mica l'itinerari de la nostra visita que es dedica a l'obra de Gaudí incorporant altres edificis modernistes del Passeig de Gràcia." Per sort, però, segons les agències, trobar alternatives turístiques a Barcelona és fàcil i, malgrat les obres, l'esforç per adequar-s'hi dóna bons resultats.

Amb les obres que hi ha engegades a la ciutat, l’Ajuntament preveu guanyar fins a un 40% d’espai públic de qualitat. Entre les més destacades, l’eixamplament de voreres al carrer de Balmes, l’enderroc de l’anella viària de les Glòries o l’eliminació d’un centenar de places d’aparcament al passeig de Gràcia. La majoria d’aquestes actuacions han començat a finals de 2013 i principis de 2014, però es preveu que s’allarguin tot l’any.

Ara bé, aquest gener els turistes, a més de trobar-se molts carres amb obres, no han pogut contemplar l’espectacle de llum i música de la Font Màgica de Montjuïc ni utilitzar el funicular ni el telefèric. Malgrat que les fonts ja estan oberts des d’aquest divendres, el funicular i el telefèric romandran tancats fins al 14 de febrer i el 5 de març, respectivament. El motiu són les tasques de manteniment anuals que s’hi realitzen. Segons el cap d’explotació, Carlos Sánchez, es tria el gener perquè és quan les empreses que s’encarreguen del manteniment tenen major disponibilitat. Sánchez explica que són les mateixes que durant l’any revisen els telefèrics de les estacions d’esquí i que, ara a l’hivern, tenen més disponibilitat per atendre la resta d’instal·lacions.

Però, a banda d’aquest, el motiu principal per fer aturades tècniques al gener és que hi ha molts pocs turistes a la ciutat. De fet, segons l’Enquesta d’Ocupació Hotelera de 2013 (dades provisionals de l’INE), el mes de gener registra l’ocupació hotelera més baixa de l’any a la ciutat. Concretament, al gener de l’any passat només es van ocupar 353.218 places, mentre que a l’agost es va arribar fins a 612.903.

Entre les obres i les tasques de manteniment d’alguns punts turístics de la ciutat, les agències de viatges intenten adaptar-s’hi al màxim per continuar oferint una bona imatge de la ciutat. A Julià Travel, per exemple, fins al març, oferiran un pica-pica a un restaurant del Poble Espanyol en comptes de la vista panoràmica que els oferia el telefèric.