FRANCISCO ALCAÑIZ, director adjunt d'Infraestructures de BIMSA "No és un arbre molt habitual a Barcelona perquè no és un arbre viari, és un arbre més de parc i tampoc és molt habitual. Llavors, la singularitat d'aquestes 236 peces és en elles mateixes. Si es poden reaprofitar dins del parc, també manté la memòria del que va ser aquest parc del 92 fins ara."

És un procés delicat i lent. Cada dia es preparen entre vuit i 10 alzines, però si plou, es paren màquines. El terra moll no en garanteix un bon trasllat. Per aquest motiu, l’actuació s’allargarà fins al maig. El temps corre en contra perquè està supeditat a les obres de la plaça i no al calendari vital de les alzines. De fet, la millor època per realitzar el trasplantament és a finals d’hivern, el període del repòs vegetatiu i abans de la brotada primaveral, que és de finals de febrer a principis de juny.

Les alzines viuran, ara, mentre durin les obres de desmantellament de l’anella viària, en un solar conegut com a Camp del Blat, que es troba entre la Diagonal, la Gran Via i el carrer de Los Castillejos. Probablement, s’hi estaran un any i mig. Per garantir la supervivència de tots els exemplars, durant aquest temps es protegirà el pa de terra (el tros de terra que es deixa adherida a les arrels) amb l’ús del sistema Air-Pot. Es tracta d’una làmina perforada que funciona com a contenidor per al cultiu, evita la pèrdua de terra i facilita els trasllats dels arbres, que es faran amb una grua de gran tonatge.

Aquestes alzines es van plantar el mateix any que es va enllestir la plaça de les Glòries, el 1992. Moltes ja han superat els 30 anys però la mitjana de vida d’una alzina és de 400 anys.

Les runes reompliran els Encants

Els trasplantament de l’arbrat de la plaça és una de les mesures previstes per tal de donar a les obres de transformació de les Glòries el tractament mediambiental menys agressiu per a l’entorn. Això implica també el reciclatge de materials d’enderroc. Bona part de la runa que es genera com a residu d’aquestes obres es reaprofitarà com a reblert per anivellar la zona dels Encants.

En total, són 45.000 m3 de sauló i 18.000 m3 de formigó. De moment, però, 2.000 m3 han servit per completar i reomplir el desnivell que existia a l’altura del carrer de Muntaner en l’obra de pacificació del trànsit que s’està fent a la ronda del General Mitre.

El material sobrant servirà per reomplir les bases de sòl dels carrers de la ciutat i substituir, així, un material que habitualment es compra.