Façana del Tribunal Suprem

(ACN)  El ple de la Sala Tercera del Tribunal Suprem ha acordat per 15 vots a 13 que siguin els clients qui paguin l’impost de les hipoteques. Els magistrats, després de dos dies de deliberació, han donat la raó a la banca i han decidit rebutjar els tres recursos que tenien sobre la taula. Per tant, el Suprem torna a la doctrina vigent fins al febrer, que determinava que l’impost el pagaven els clients. Això suposa tirar per terra les sentències del passat octubre, que suposaven un gir de 180 graus i donaven la raó al client fent pagar aquest import als bancs. El president de la Sala, Luís María Picazo, va decidir frenar l’aplicació d’aquestes sentències i portar aquest cas al ple. Els arguments de la sentència es donaran a conèixer en els propers dies.

La convocatòria d’aquest ple, que l’alt tribunal va fer per revisar l'”enorme repercussió econòmica i social” de la sentència, ha estat envoltada de polèmica pel fre a una decisió desfavorable als interessos dels bancs. La sentència que ha revisat el Suprem determinava que era el banc el que havia de pagar l’impost d’actes jurídics documentals que grava les escriptures de les hipoteques, perquè argumentava que l’únic interessat a inscriure l’hipoteca és l’entitat financera.

La decisió del 18 d’octubre va tenir un efecte immediat i va generar pèrdues importants als bancs espanyols. El Suprem no va trigar ni 24 hores a frenar la sentència argumentant que representava un“gir radical en el criteri jurisprudencial” i que per això s’havia de revisar.

Indignació per la decisió

Les reaccions a la decisió del Suprem s’han succeït a les xarxes socials. L’alcaldessa Ada Colau considera la decisió un exemple de justícia “forta amb els dèbils i dèbil amb els poderosos” i ha lamentat la “crisi de legitimitat democràtica” que representa el cas.

També hi han reaccionat els presidents de la Generalitat i del Parlament de Catalunya. Per Quim Torra la decisió suposa un “escàndol absolut” i un “descrèdit total” per la justícia espanyola. Roger Torrent ha expressat irònicament que la decisió “enfonsa encara més (si és possible) la credibilitat del poder judicial espanyol”.

Els bancs, contents

De la seva banda, les associacions bancàries Ceca, Aeb i Unacc han celebrat que la decisió del Tribunal Suprem que considera que qui ha de pagar l’impost de les hipoteques és el client “preserva la seguretat jurídica necessària per al bon funcionament del mercat”. A parer de les tres entitats, el tribunal ha “confirmat” la normativa “vigent durant més de vint anys”, en una decisió que “està en línia amb el marc jurídic” dels països de l’entorn espanyol.