La dificultat per accedir a l’habitatge a Barcelona és una de les principals preocupacions dels ciutadans, però la tasca és encara més difícil si qui busca un lloc per viure és estranger. És una de les qüestions que s’ha tractat a la mostra Barcelona Ciutat Diversa, que durant tot aquest diumenge es fa al passeig de Lluís Companys.

L’edició ha posat el focus en el dret a l’habitatge de les persones migrants. La Pauline Diouf va néixer a Senegal i fa vuit anys que viu a Barcelona. Explica que, un cop arribada a la ciutat, va tenir problemes per accedir a un habitatge a causa del seu lloc de procedència. D’entrada, les immobiliàries van descartar oferir-li un pis per manca d’oferta. Després, la Pauline va entrar a les pàgines web de les empreses i va comprovar que la versió de les immobiliàries era falsa: realment sí que hi havia habitatges disponibles.

Els refugiats, amb dificultats per trobar un habitatge

Trobar un lloc on viure també és difícil per a les persones refugiades o demandants d’asil. Així ho explica Aleksandra Semeriak, tècnica de suport d’habitatge de la Comissió Catalana d’Ajut al Refugiat.

“Les persones sol·licitants d’asil i refugiades que són participants d’un programa d’acollida estatal, tenen unes petites ajudes per al pagament del lloguer. Hi ha persones o inclús empreses que, coneixent aquestes dades, aquesta informació, la utilitzen per poder apujar el preu de lloguer.”

Recreació d’un pis de migrants

A l’avinguda de Lluís Companys, el grup Libélulas ha recreat un pis on viuen persones migrants. La portaveu de l’entitat, Isabel Valle, explica que l’objectiu és mostrar en quines condicions habiten moltes persones que acaben d’arribar a la ciutat. La recreació mostra l’estructura d’un llit, dos matalassos a terra i una hamaca. Això il·lustra que en un pis petit com aquest poden viure-hi quatre o més persones.

Maqueta de pis a Barcelona, Ciutat Diversa Maqueta de pis a Barcelona, Ciutat Diversa

Barcelona, orgullosa de la seva diversitat

La cita ha comptat amb la presència de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que ha visitat alguns dels tallers i de les exposicions que s’han fet al llarg del passeig, a tocar d’Arc de Triomf. Colau ha destacat que la jornada vol celebrar la diversitat de Barcelona, i que la ciutat n’està orgullosa.

“És un moment de visibilització, de reconeixement d’aquesta diversitat de la qual estem enormement orgullosos a la ciutat de Barcelona. Perquè ens fa una ciutat més rica, més interessant, més diversa i més oberta al món.

Un dels plats forts de la jornada ha estat l’exposició fotogràfica ‘The Backway‘. És el resultat de dos anys d’investigació periodística per sis països africans. La mostra recorda la ruta migratòria des de l’Àfrica Occidental fins a Europa. Es pot visitar fins a l’11 de novembre.

Exposició 'The Backway' a Barcelona, Ciutat Diversa