Tribunal Suprem

(ACN) La fiscalia del Tribunal Suprem i l’Advocacia de l’Estat han sol·licitat que durant el judici per rebel·lió contra els polítics independentistes declarin fins a 256 testimonis, a més d’alguns pèrits. A banda de desenes de policies nacionals i guàrdies civils que van actuar durant l’1-O, molts d’ells lesionats, destaquen les declaracions dels membres de la Mesa del Parlament, com José María Espejo Saavedra (Cs) i David Pérez (PSC), el lletrat major i el secretari general de la cambra i l’exconsellera de Presidència, Neus Munté.

D’entre els càrrecs del Govern espanyol, destaquen l’exdelegat a Catalunya, Enric Millo, exsecretari d’Estat de Seguretat, José Antonio Nieto, Juan Antonio Puigserver, el qual va assumir la direcció política dels Mossos durant el 155, i el coordinador del dispositiu policial de l’1-O, Diego Pérez de los Cobos. De la Policia Nacional i la Guàrdia Civil es demana la citació dels màxims caps dels dos cossos a Catalunya, el responsable d’Informació de la policia, i els caps de la investigació i dels diversos dispositius.

Testimonis del 20-S i responsables de mitjans de comunicació

També pretenen que declari la lletrada de l’Administració de Justícia del Jutjat d’Instrucció número 13 de Barcelona, que va supervisar l’escorcoll a la Conselleria d’Economia el 20-S; part de la cúpula dels Mossos, testimonis que ja van declarar a Instrucció 13; la presidenta en funcions de la CCMA, Núria Llorach, i el director del ‘Punt Avui’, Xevi Xirgo. També es vol citar propietaris d’establiments hotelers on es van allotjar policies i guàrdies civils, i representants d’organismes internacionals que van supervisar el referèndum.

Les proves parcials que demanen

L’Agència Nacional de Notícies (ACN) ha tingut accés a l’apartat de sol·licitud de proves que demanen fiscalia i advocacia. Les proves parcials demanades són un informe sobre el suposat cost que tindria l’ús dels locals electorals; tècnics d’Hisenda sobre la suposada malversació; algunes resolucions del Tribunal Constitucional que anul·len actes del Parlament, i informes del Consell de Garanties Estatutàries que posen en dubte la legalitat de la llei del Referèndum i la de Transitorietat Jurídica. També s’inclouen nombrosos documents, informes i vídeos aportats durant la instrucció tant al Suprem, com a l’Audiència Nacional i al Jutjat d’Instrucció 13 de Barcelona.