Fa un any, el Govern espanyol va incrementar un 0,6% el salari mínim interprofessional (SMI) per a aquest 2013, en línia amb allò pactat per sindicats i patronal al II Acord per a l’ocupació i la negociació col·lectiva (2012-2014). L’any anterior, només arribar al poder, el nou govern ja va congelar l’SMI, per primer cop des de 1966. Segons els càlculs dels sindicats, durant els darrers quatre anys l’SMI ha perdut uns 5,5 punts de capacitat adquisitiva, atès que els preus continuen pujant mentre els sous més baixos no ho fan.

CCOO i UGT van rebre ahir l’esborrany del reial decret que avui aprova el Consell de Ministres. El Govern espanyol està legalment obligat a consultar-los abans d’aprovar-lo, però en aquesta ocasió no han tingut ni 24 hores per remetre el un informe, perquè la resposta havia d’arribar avui abans de les 9.30 h. Els secretaris d’Acció Sindical de CCOO i UGT, Ramón Górriz i Toni Ferrer, han remès una carta a la ministra d’Ocupació i Seguretat Social, Fátima Báñez, en què s’oposen a la congelació de l’SMI perquè s’allunya -diuen- del compromís subscrit per Espanya a la Carta Social Europea. Aquest acord europeu diu que el salari mínim hauria d’arribar al 60% del salari mitjà de cada país.

Els sindicats també adverteixen que, amb aquesta congelació de l’SMI, és més difícil que durant l’any vinent es pugui reactivar el consum. I recorden que el salari mínim espanyol està entre els més baixos de la zona euro, només per sobre de Portugal i Grècia.

Segons els criteris establerts per a la revaloració de l’SMI (IPC, productivitat de l’economia i conjuntura econòmica), els sindicats creuen que el salari mínim s’hauria d’augmentar de cara a 2014. Per evitar que els salaris més baixos continuïn perdent poder adquisitiu, CCOO i UGT demanen la reforma de l’article 27 de l’Estatut dels Treballadors per canviar el sistema d’actualització anual de l’SMI.