Imatges com aquesta ja tenen data de caducitat: el 28 de febrer. Segons la normativa aprovada pel Govern espanyol, el mes de novembre, els bars i restaurants ja no podran utilitzar-les i hauran d'emprar envasos etiquetats d'un sol ús. Aquesta normativa, però, no sembla agradar gaire al sector. La prohibició de les setrilleres era una antiga reivindicació dels productors d'oli, que consideren que l'ús d'oli a granel resta valor al producte. A més, hi ha certs restaurants que ja ho aplicaven des de feia un temps i que es mostren a favor del canvi. Aquesta normativa, que actualment és una recomanació europea, només ha estat aprovada a Portugal, Itàlia i Espanya.

La normativa va ser aprovada el mes de novembre passat pel Consell de Ministres. L’Estat s’avança així a l’aplicació d’una mesura europea que s’ha ajornat per falta de consens, especialment als països nòrdics. A Europa, aquesta normativa només s’ha aplicat a Portugal, Itàlia i Espanya.

La prohibició de les setrilleres als restaurants era una antiga reivindicació dels productors d’oli, que consideren que l’ús d’oli a granel resta valor al producte. El sector de l’oli vol arribar a les taules amb els seus propis envasos, etiquetats amb la seva marca i tota la informació del producte a l’abast del consumidor final. Sempre han dit que, de la mateixa manera que el vi no s’acostuma a servir a granel, l’oli tampoc. A partir del 28 de febrer, així serà.