Comencem l'any 2014 amb un encariment a la majoria dels serveis. En el cas de la llum, després de tota la controvèrsia generada entre el Govern espanyol i les companyies elèctriques i en espera d'un nou sistema tarifari, el rebut d'aquest primer trimestre de l'any augmentarà un 2,3%. D'altra banda, l'aigua pujarà al voltant d'un 5% per a la gran majoria dels usuaris. El mes de febrer però, quan entrin en vigor els pressupostos de la Generalitat impugnats pel PP, aquesta pujada s'incrementarà un 2% més. Val a dir que per a les famílies barcelonines amb menys recursos aquest any es posarà en marxa una nova tarifa social que pretén abaratir un 14% aquest rebut. El gas experimentarà la variació més moderada, pujarà una mitjana del 0,2% si es té contractat només per a aigua calenta, TUR 1, i baixarà un 0,1% si també s'utilitza per a la calefacció, TUR 2. Mentre que la bombona de butà es mantindrà a 17 euros i mig. Pel que fa al transport públic a la ciutat, el bitllet senzill per a metro i autobús valdrà 2,15 euros; la T-10 pujarà fins als 10,30 i la T-50/30 passarà a valer-ne 42,50. Tots els preus referents a una zona. Les targetes T-Mes, T-Jove i T-Trimestre no patiran cap modificació. Els serveis de Rodalies de Renfe i mitjana distància apujaran els bitllets poc menys d'un 2%. I l'abonament anual del Bicing costarà 47,16 euros.

Les factures de la llum, del gas i de l’aigua varien amb l’inici d’any. Obrir l’aixeta suposarà per al consum domèstic un cost un 5,4% més elevat per a la majoria de ciutadans de l’àrea metropolitana, que arribarà a ser del 7,2% quan s’aprovin els pressupostos de la Generalitat. La pujada mitjana del cànon de l’aigua s’eleva, però, fins al 8,5% si hi sumem tots els usuaris, empreses incloses. Unes 15.000 famílies es beneficiaran, això no obstant, de la nova tarifa social que els permetrà pagar un 14% menys.

Després que la subhasta elèctrica –anul·lada posteriorment per la Comissió de la Competència- augurés un increment abusiu de més de l’11%, el Consell de Ministres va aprovar un rebut de la llum un 2,3% més car a partir de gener. Les bones notícies són que s’abaixa un 1% la tarifa del gas natural i que la bombona de butà manté el preu màxim de 17,5 euros.

El transport públic no n’ha quedat al marge, i incrementa tarifes un 3,5% de mitjana tot i les crítiques rebudes de part de molts usuaris. S’actualitzen la majoria de títols integrats: la T-10, el més venut, costa des d’avui 10,30 €; el preu del bitllet senzill s’apuja fins als 2,15 €; i la T-50/30 val ara 42,50 € i consuma la pujada més gran. També augmenta el cost del títol multipersonal per a famílies nombroses i famílies monoparentals T-FM/FN 70/90: un 5,1%. En canvi, la T-Mes, la T-Trimestre i la T-Jove no modifiquen preus.

Sí que hauran de pagaran més, però, les persones sense feina que vulguin accedir a l’ajut especial per adquirir la T-Trimestre. En lloc dels 29,40 € que pagaven fins ahir, hauran de desembutxacar 30,90 €, un 5,1% més. S’apuja, igualment, la T-Rosa, que costa 10 cèntims més: 3,75 €. Fins al 28 de febrer es podran seguir utilitzant tots els títols comprats el 2013, amb l’excepció de les targetes T-Trimestre, T-Jove i T-70/90, que són vàlides fins al 31 de març.

El Bicing també s’encareix. L’abonament anual passa de 46,46 a 47,16 €. L’ús de la primera mitja hora continuarà sent gratuït per als usuaris, i costarà, passat aquest temps, 0,74 euros per cada mitja hora fins a les dues hores. En cas de superar-les, es carregaran 4,49 €/h al ciclista. Pel que fa als trens de Rodalies i de mitjana distància, els bitllets s’alcen un 2%.