“Els inversors privats volen situar els hotels a les zones amb més afluència turística, però l’Ajuntament ho ha de tenir clar”, ha manifestat Duran, que ha considerat que s’haurien de reduir els tràmits burocràtics i els requeriments en el cas de nous hotels als barris més oblidats pels turistes, mentre que s’haurien d’augmentar les traves o fins i tot prohibir els nous establiments a les zones més turístiques, com Ciutat Vella.

El director general de Turisme de Barcelona ha recordat que els plans de turisme del districte de Barcelona pretenen potenciar algunes icones de les zones menys visitades de la capital catalana per fer-les atractives al visitant, però ha destacat que és un full de ruta “complicat i lent”, ja que s’ha de planificar correctament per evitar, per exemple, problemes de mobilitat. “No és suficient assenyalar el Laberint d’Horta com a atracció turística, sinó que cal estudiar bé com arribar-hi i quins problemes de mobilitat hi pot haver”, ha explicat.

Des del setembre, l‘obertura d’hotels a Ciutat Vella ha quedat restringida mitjançant l’aprovació del Pla d’usos del districte, tot i que es manté la possibilitat d’obrir nous establiments en alguns supòsits, com zones perifèriques i edificis catalogats amb un nivell de protecció B. El Pla d’usos, en canvi, veta l’obertura de nous pisos turístics i alhora estableix una moratòria de sis anys per tal que aquells que tenen llicència s’agrupin en edificis sense veïns, un període de temps que Duran ha considerat que és “molt difícil” que es compleixi. “S’avançarà molt i s’aconseguirà un percentatge molt elevat, però és molt complicat i es tardarà més a aconseguir la neteja”, ha assenyalat.

Pel que fa als horaris comercials, Duran aposta per la liberalització, tot i que admet que és una qüestió de difícil solució perquè el sector està molt dividit. Des del punt de vista turístic, és evident que com més serveis oberts tingui el turista quan visita la ciutat, millor, per la qual cosa l’ideal seria la llibertat d’horaris”, ha argumentat.

De cara a 2014, Duran ha previst que el nombre de turistes a Barcelona continuï creixent, tot i que “no de manera exponencial”, i ha augurat que el turisme rus seguirà avançant, amb un increment del voltant del 25% respecte a aquest any, i augmentaran també els visitants xinesos i indis, entre d’altres. En aquest sentit, ha reiterat que és imprescindible per a Barcelona tenir vols directes amb la Xina i l’Índia.