(ACN / redacció) L’Ajuntament de Barcelona ha imposat un expedient sancionador de fins a 600.000 euros a un multiinfractor que lidera un entramat de lloguer de pisos turístics sense llicència. Segons ha avançat ‘La Vanguardia’ i ha confirmat l’ACN, la xarxa opera des del 2016, moment en què van començar a comprar pisos i finques senceres mitjançant una organització de societats i persones vinculades entre si.

L’entramat ha acumulat 37 propietats entre els districtes de l’Eixample i Ciutat Vella, que han dividit en més de 70 apartaments que lloguen a través de les plataformes Airbnb i Booking. Per això, l’expedient sancionador ha estat incoat per infracció molt greu i ja ha estat notificat al responsable. A banda, el consistori també té en curs una setantena d’ordres de cessament per pisos turístics il·legals que, segons ha indicat, poden derivar també en els precintaments corresponents.

Investigació de set anys

La primera tinenta d’alcaldia, Laia Bonet, ha explicat aquest dimecres que els inspectors de l’Ajuntament feia set anys que investigaven aquest cas. Quan es tanqui definitivament l’expedient, esperen poder imposar-li la màxima multa possible que preveu la llei de turisme de Catalunya, de 600.000 euros. Bonet també ha aclarit que passaran tota la informació obtinguda a Mossos i Agència Tributària perquè consideren que poden atribuir-los més delictes, com coaccions o contra la hisenda.

Assetjaven a veïns antics per fer-los fora de casa

Veïns del bloc de pisos número 16 del carrer d’en Giralt el Pellisser, a Santa Caterina, han denunciat a betevé un autèntic “infern” des que el propietari va comprar aquest edifici, ara fa 10 mesos. La Janet, que viu de lloguer al primer pis d’aquesta finca, assegura que han patit “assetjament i pressions” per part del propietari per fer-los fora.

Els veïns d’una de les finques al carrer Carrer d’En Giralt el Pellisser denuncien la situació amb pancartes

Segons aquest testimoni, tan bon pont va adquirir el bloc de pisos, les pressions van començar amb obres majors sense permís al pis de dalt, molt sorolloses i que es van allargar molt. D’altra banda, ha explicat que el propietari també va permetre que entressin a viure a l’edifici el que defineix com a “falsos ocupes” que, quan es trobaven als espais comuns, ” la intimidaven, la insultaven i fins i tot la van arribar a escupir.

Més enllà de la pressió psicològica, la Janet també ha denunciat que els van tirar aigua de manera abundant des del pis de dalt per inundar parts de casa seva, algunes d’elles amb cablejat elèctric, provocant a més problemes d’humitats. Davant d’aquesta situació, van instal·lar una càmera de vigilància a l’espiell del seu pis per enregistrar tot el que passava i, amb tota la informació que han recopilat, han presentat una denúncia per la via penal.

Som víctimes de l’abús d’una persona que vol que marxem del seu edifici”
Janet, veïna número 16 carrer d’en Giralt el Pellisser

Sindicats d’habitatge asseguren que són casos “molt habituals”

Des del Sindicat d’Habitatge del Casc Antic han explicat a betevé que casos com el de la Janet són habituals des de fa anys. Han explicat que sovint es pressiona a veïns i veïnes a través de “matons, sorolls i altres estratègies“. Un fet recurrent, han dit, quan es compren blocs de pisos als barris de Barcelona més gentrificats i els antics propietaris o llogaters dels pisos marxen, deixant l’edifici pràcticament buit.

Pel que fa a la sanció, des del sindicat l’han valorada com una “bona notícia” sempre i quan s’acabi duent a terme: “Confiem poc en els mecanismes de les administracions com les multes davant de fons voltors. No compleixen les lleis ni les sancions“, han assegurat a aquest mitjà.

Compraven finques senceres

L’entramat es dedicava a comprar pisos, i fins i tot finques senceres, mitjançant una organització de societats (11 empreses detectades) i persones vinculades entre si, que dividien “fent obres sense permís o sense el permís adient” per després llogar-los a turistes per menys de 31 dies sense tenir la llicència d’habitatge d’ús turístic. Segons el consistori, el multiinfractor tenia un paper “destacat” dins la xarxa i s’encarregava de la gestió dels allotjaments i dels turistes.

Canvis de titularitat per evitar multes

Per evitar les sancions, l’organització es dedicava a fer canvis de titularitat dels habitatges entre les persones físiques i les empreses de la trama i presentaven contractes de lloguer de llarga durada legals. Tanmateix, en inspeccions presencials, el consistori mai no va trobar cap llogater vivint al pis, sinó sempre turistes. De fet, segons ha explicat l’Ajuntament, la investigació va detectar que una mateixa persona constava com a llogatera de fins a 6 pisos alhora i una altra de tres pisos.